(P) Rujeola, rubeola sau varicela? Care sunt diferențele dintre acestea


Bolile copilăriei pot fi asemănătoare și greu de diferențiat. Este bine să știi să faci diferența între acestea și să știi la ce să te aștepți. Însă este necesar să mergi la medic pentru un diagnostic corect. Află mai multe despre rujeolă, rubeolă și varicelă!

Tag-uri:

Rujeola

Rujeola sau pojarul este una dintre cele mai periculoase boli ale copilăriei, atunci când afectează copiii sub 5 ani. Aceasta poate produce complicații precum infecții pulmonare, infecții bacteriene sau infecții la nivel cerebral.

Cauze 

Rujeola apare din cauza infectării cu virusul rujeolic, în urma contactului cu persoanele contaminate. Boala apare doar în cazul persoanelor care nu au mai avut-o sau celor care nu au fost vaccinate împotriva rujeolei. 

Simptome

În funcție de stadiul afecțiunii, aceasta se manifestă diferit:

  1. În perioada de incubație care durează 10-14 zile de la contactarea virusului, afecțiunea este asimptomatică.
  2. În perioada prodromală care durează 3-5 zile, afecțiunea se manifestă nespecific, asemănătoare unei răceli comune: secreții nazale, febră, dureri în gât, tuse seacă, puncte Koplik (puncte de culoare alb-gri, pe partea internă a obrazului).
  3. În perioada acută care durează aproximativ 5 zile: bubițe roșii-maronii plate sau ușor denivelate, care apar inițial la nivelul feței, iar apoi se extind spre membrele superioare, trunchi și membrele inferioare. Bubițele confluează și iau forma unor pete. De asemenea, acestea pot fi însoțite de mâncărimi. În această perioadă, febra poate ajunge la 40-41 grade Celsius. Erupția cutanată dispare progresiv, începând de la nivelul feței. 

Uneori, boala este contagioasă în orice stadiu. Alteori, aceasta este contagioasă 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției. Virusul se transmite prin contact fizic direct cu o persoană infectată, prin vorbire, strănut, tuse sau prin atingerea obiectelor contaminate și ulterior atingerea nasului, gurii sau ochilor. 

Tratament

Tratamentul rujeolei este unul simptomatic. În cazul femeilor însărcinate, copiilor și persoanelor cu imunitatea slăbită, se pot lua unele măsuri de urgență precum vaccinarea post-expunere sau injectarea cu imunoglobuline. Se recomandă izolarea la domiciliu.

Rubeola

Rubeola sau pojărelul este o afecțiune infecțioasă, eruptivă, mai blândă decât rujeola. Aceasta nu prezintă risc de complicații pe termen lung decât în cazul femeilor însărcinate, atunci când poate provoca malformații congenitale. 

Cauze 

Rubeola este cauzată de infecția cu virusul rubeolic, după contactul direct cu persoane infectate sau prin picăturile răspândite prin vorbit, strănut, tuse. 

Simptome

Asemeni rujeolei, rubeola are 3 stadii cu simptomatologie diferită:

  1. Perioada de incubație durează 14-21 de zile și este asimptomatică.
  2. Perioada prodromală durează 1-5 zile și include febră, stare generală alterată și uneori umflarea ganglionilor limfatici (cum ar fi cei de la baza gâtului).
  3. Perioada acută durează 3-5 zile și include apariția unei erupții cutanate. Erupția se aseamănă cu cea caracteristică rujeolei, însă nu este atât de extinsă. Inițial, la nivelul feței, apar pete decolorate. A doua zi, petele se transformă într-un eritem roșiatic, cu puncte, care se extinde apoi spre brațe, trunchi și picioare.  De asemenea, apar puncte roșii pe cerul gurii, care ulterior se unesc. 

Rubeola este contagioasă 10 zile înainte și 15 zile după apariția erupției cutanate. 

Tratament

Tratamentul este simptomatic. Se recomandă izolarea la domiciliu pentru limitarea răspândirii virusului. În cazul femeilor însărcinate, se administrează anticorpi cu scopul de a scădea riscul de malformații congenitale. Însă acest lucru nu elimină total acest risc. 

Varicela 

Varicela sau „vărsatul de vânt” este o boală infecțioasă la fel de contagioasă precum rubeola și rujeola, care provoacă erupții cutanate. Care sunt cauzele, simptomele și tratamentul varicelei?

Cauze

Varicela este cauzată de infecția cu virusul Varicelo-Zosterian (VZV) care provoacă și apariția Zonei Zoster, o altă afecțiune cutanată. Varicela apare doar o dată în viață, însă virusul rămâne în organism în stare latentă. În anumite situații, precum imunitatea slăbită, acesta se poate reactiva și poate provoca Zona Zoster. 

Virusul se contactează pe calea aerului, prin strănut, tuse, vorbire, prin contact direct cu o persoană infectată și cu obiecte contaminate. 

Simptome

Simptomele diferă în funcție de stadiul bolii. După perioada de incubație, care durează 7-21 de zile, pacientul cu varicelă trece prin 2 faze:

  1. Faza prodromală durează 1-2 zile și este caracterizată de febră, stare generală alterată, lipsa apetitului, dureri de cap, oboseală.
  2. Faza eruptivă este caracterizată de apariția unei erupții cutanate. Inițial, apar la nivelul pielii pete roșii sau bubițe denivelate care provoacă mâncărimi. Acestea devin vezicule pline cu lichid care se rup de la sine. După spargerea acestora, se formează o crustă la suprafață, care se vindecă în câteva zile. 

Boala se transmite cu 1-2 zile înainte de erupția cutanată și până la formarea ultimelor cruste. 

Tratament 

Tratamentul varicelei este simptomatic și urmărește în special calmarea mâncărimilor cu ajutorul unguentelor. Se recomandă izolarea la domiciliu și respectarea unor reguli stricte de igienă. 

În concluzie, rujeola, rubeola și varicela pot fi confundate, însă consultul medical este necesar imediat după apariția simptomelor tocmai pentru stabilirea unui diagnostic corect. 

related posts

Modifică setările cookies