Deși durabilitatea oferită de această soluție modernă a implantologiei este excepțională, trebuie să știi că șansele de succes ale tratamentului și durata de viață a unui implant dentar de ultima generatie nu depind numai de specialistul care te tratează, ci și de tine.
Din acest motiv, mai jos vei descoperi 3 considerente pe care trebuie să le ai în vedere pentru a te bucura de o reconstruire dentară corespunzătoare și pentru a beneficia de funcționalitatea danturii pe întreg parcursul vieții.
Alege un implantolog cu experiență
Pe lângă tehnicile medicale și materialele folosite pe parcursul tratamentului, experiența medicului în grija căruia te afli este foarte importantă.
De aceea, este absolut esențial să alegi specialistul potrivit, iar acesta va avea nevoie de acces la tehnologie dentară de ultimă generație (regăsită în cadrul unei clinici moderne) pentru a putea fi sigur de succesul intervenției și pentru a evita problemele ce se pot ivi pe durata tratamentului sau după terminarea acestuia.
Respectă regulile de igienă orală fără excepții!
Cu toate că este un dinte artificial, implantul dentar va necesita aceeași îngrijire pe care o acorzi dinților naturali pentru a le menține sănătatea.
Mai precis, zona căreia trebuie să îi acorzi atenție maximă este cea unde țesutul gingival întâlnește șurubul din titan și formează un sigiliu biologic.
Dacă vei permite acumularea resturilor alimentare în jurul implantului dentar, țesutul gingival va fi afectat. Durerile de dinți și respirația neplăcută își vor face apariția în scurt timp, iar microbii vor putea pătrunde până la osul care îl susține, moment în care se va declanșa procesul degenerativ de resorbție osoasă.
Pentru a evita deteriorarea, cea mai bună recomandare este să cureți întreaga dantură după fiecare masă. Știm foarte bine că acest lucru nu este posibil întotdeauna, însă un minimum de 2 periaje pe zi (dimineața și seara) este absolut necesar și obligatoriu. Iată cum cureți un implant dentar în mod eficient:
- începe cu perierea întregii danturi. Trebuie să cureți atent și limba, gingiile și obrajii, astfel încât să fie înlăturate cât mai multe bacterii din cavitatea bucală. Periuțele interdentare te pot ajuta în zonele greu accesibilie, dar va trebui să ai grijă să nu rănești gingia în procesul de curățare a spațiilor dintre dinți.
- folosirea aței dentare este încă o recomandare venită din partea tuturor specialiștilor în medicină dentară. În funcție de spațiile dintre dinți, poți alege o ață subțire sau una mai groasă.
În plus, pe piață există și variante cerate, cu mentă sau cu fluorizi. Indiferent de alegerea pe care o faci în acest sens, important este să folosești în mod frecvent ața dentară (fără să rănești gingia) pentru a curăța zonele în care accesul periuței de dinți este limitat.
- apa de gură este, de asemenea, unul dintre produsele recomandate de medici în procesul de curățare a cavității bucale și, implicit, a implanturilor dentare. Astfel, este indicat să clătești cavitatea bucală cu apă de gură timp de un minut după fiecare periaj, apoi să te abții de la consumul de alimente sau lichide timp de jumătate de oră.
Nu neglija controlul periodic!
Întreținerea și prevenirea sunt mai importante decât tratarea, așadar vizitele la cabinetul stomatologic la fiecare 6 luni sunt recomandate indiferent dacă ai sau nu un implant dentar.
Astfel, vei putea trata din timp orice afecțiune stomatologică. În cazul de față, medicul va observa dacă reușești să îl păstrezi în condiții optime și dacă sănătatea gingiei și a osului sunt afectate în vreun fel.