5 sfaturi pentru cocktailuri savuroase la mesele de sărbători


Chiar dacă anul acesta nu a fost unul tocmai fericit, acest lucru nu ar trebui să te împiedice să te bucuri de sărbătorile de iarnă, care se apropie cu pași repezi. Fie că vei petrece de Crăciun și Revelion singur, cu familia, cu prietenii, fizic sau pe Zoom, este o bună ocazie de a pune în scenă momente distractive și creative.


Iar la astfel de petreceri mâncarea, băutura și buna dispoziție sunt printre punctele de interes. Iată mai jos câteva sfaturi pentru a prepara cocktailuri de sărbătoare simplu și rapid. 

Ustensile și ingrediente esențiale

Cea mai importantă ustensilă pentru cocktailuri este shakerul. Fără el, va dura mai mult timp să obții o băutură delicioasă și poate nu la fel de bine amestecată, mai ales că ingredientele nu au aceeași densitate. Apoi, indiferent ce cocktailuri vei servi la petrecere, este bine să ai mereu în cămară lămâi și zahăr, două ingrediente care îți vor permite să echilibrezi gustul băuturii. Un cocktail bun este cel echilibrat din punctul de vedere al concentrației de alcool, al dulceții (siropuri, lichioruri) și acidității (sucuri de citrice etc.). 

Și ochiul trebuie să se bucure

Există mai multe idei simple cu care poți transforma un simplu cocktail într-o băutură de gală. Feliile de citrice sunt o astfel de modalitate. Spală bine fructele - portocale, lămâi, grapefruit -, taie-le în felii groase de câțiva milimetri și apoi pune-le pe marginile paharelor. Poți opta de asemenea pentru felii de citrice uscate în cuptor, care pot aduce un plus de aromă unui pahar de gin tonic sau unui vin fiert. Feliile se pun în tavă, pe hârtie de copt și se lasă în cuptor la foc mic, cu ușa întredeschisă, timp de 2-3 ore. Frigăruile mici cu bucăți de fructe colorate sunt o altă modalitate de a înveseli paharele de cocktail. 

Fă un stoc de gheață

Majoritatea cocktailurilor conțin gheață, cuburi sau fulgi. Cuburile se topesc mai lent decât fulgii, un lucru de care ar trebui să ții cont atunci când alegi cocktailurile pe care le vei avea la petrecere. Dacă nu ai un blender cu funcție de zdrobire a cuburilor de gheață, pune-le într-un prosop curat, pe o suprafață plană și lovește-le cu un ciocan. Poți să folosești la cocktailuri cuburi făcute din apă plată sau din diverse sucuri, cafea ori lapte. Pentru băuturile celor mici, pune fructe de pădure în formele pentru cuburi, acoperă cu apă și dă la congelator. Copiii vor fi încântați.

Glazurează paharele

Fă acest lucru cu o zi înainte de petrecere. Pentru o glazură albă, scufundă marginea paharului în albuș de ou sau zeamă de lămâie. Apoi trece marginea paharului prin sare sau zahăr tos, alb ori brun, în funcție de rețeta cocktailului. Scutură ușor pentru a elimina excesul, întoarce paharul cu fundul în jos și lasă-l în frigider. Pentru o glazură colorată, folosește orice sirop pe care îl preferi, iar, în loc de zahăr, nucă de cocos rasă, cafea sau pudră de ciocolată. 

Stratifică ingredientele și culorile

Cocktailurile colorate sunt și mai impresionante dacă sunt realizate pe etaje. Ingredientele unui cocktail au o densitate diferită, siropurile fiind mai grele și depunându-se pe fundul paharului. Adaugi sucurile de fructe și închei cu produsul alcoolic. După ce ai turnat primul strat, ia o lingură și lipește-i vârful de peretele interior al paharului. Următoarele lichide se toarnă în lingură foarte încet și vor ajunge să se suprapună în mai multe culori. 

Cu sfaturile de mai sus vei reuși să prepari cocktailuri savuroase pentru mesele de sărbătoare, demne de mixologi profesioniști. Nu uita că abuzul de alcool este periculos pentru sănătate, astfel încât savurează cocktailurile cu măsură, nici prea mult, nici prea des. 

Sursa foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies