7 alimente pentru a fi în formă în această vară


Vara este anotimpul care îți aduce legume și fructe proaspete, aromate și delicioase. De asemenea, este momentul când peștele și fructele de mare parcă îți fac și mai mult cu ochiul și te îndeamnă să le consumi, poate la malul mării, cu un pahar de limonadă răcoritoare sau de ce nu, unul de vin alb, rece. Fiecare cu plăcerile lui!


Descoperă mai jos 7 alimente ce ar trebui să-și găsească și ele locul în farfuria ta pentru a te simți în formă maximă.

1. Carnea de vită sau vițel

Este nutritivă și săracă în grăsimi, în special carnea de vițel care are mai puțină grăsime decât cea de vită. Este o sursă de seleniu care protejează sistemul împotriva radicalilor liberi, luptând împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului. De asemenea, este o resursă importantă de fier, necesar pentru a transporta oxigenul către celule. Carnea de vită este o sursă de vitamine, precum B12, B3, A și D, dar și de minerale, precum magneziu, fosfor, zinc. Așadar, alege rețete delicioase, precum carnea de vita la cuptor sau o vrăbioară de vițel pregătită pe grill, alături de o salată verde sau de sezon.

2. Apa

Da, pare redundant deja, pentru că toți știm că trebuie să ne hidratăm. Și, evident, bei apă tot timpul anului, însă vara este un anotimp cu risc mai mare de deshidratare, așa că fii vigilent. Consumul suficient de apă poate optimiza performanța fizică și intelectuală.  Hidratându-te, poți evita oboseala, crampele, riscul de pietre la rinichi, problemele de memorie și infecțiile tractului urinar. Este recomandat să bei regulat pe tot parcursul zilei, fără să aștepți să ți se facă sete. 

În cazul unui val de căldură, consumă moderat băuturi care pot provoca deshidratare, precum băuturi alcoolice, cafea sau ceaiuri diuretice. Nu ezita însă să consumi sucuri naturale de fructe sau prepară o minunată limonadă, aromată și rece. 

3. Roșiile

Roșiile conțin un pigment roșu, licopenul, care se mai regăsește doar la pepenele roșu și pomelo roșu. Acest antioxidant participă la prevenirea bolilor cardiovasculare și reduce riscul de cancer de prostată. Conține și alți antioxidanți sinergici: vitaminele C, E și B9. Formată din aproape 95% apă, roșia are un conținut scăzut de energie: doar 16 kcal la 100 de grame. Alege-le și depozitează-le cu atenție. La cumpărare, pielea trebuie să fie strălucitoare, fermă, pediculul, parfumat. 

Pentru a fi bine asimilat, licopenul are nevoie să fie combinat cu grăsimi: ulei de măsline, brânză, mozzarella, feta sau chiar parmezan. Salate, tabouleh, gazpacho, ratatouille sau umplute, ai de unde alege idei răcoritoare și delicioase pentru a le savura toată vara!

4. Ardeiul gras

Fiind cea mai bogată legumă în vitamina C, ardeiul gras îți poate garanta zile în formă excelentă. Sunt prezente și alte vitamine antioxidante, care protejează organismul de îmbătrânirea prematură: B9, E și beta-carotenul (provitamina A). 

Ardeii verzi, mai fermi, sunt potriviți pentru a fi umpluți. Mai fraged și suculent, ardeiul gras galben este perfect în salate. Cei roșii sunt potriviți pentru a fi copți sau adăugați în ratatouille și shakshuka, alături de ouă proaspete. Așadar, bucură-ți papilele gustative cu această legumă savuroasă.

5. Ierburile aromatice

Atuurile lor nutritive? Busuiocul, menta sau coriandrul fac posibilă condimentarea mâncărurilor în timp ce moderează sarea și grăsimile. Acestea măresc aportul de potasiu, calciu, magneziu, fier, beta-caroten, vitaminele C, E și B9, micronutrienți care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a majorității cancerelor. Alege-le bine, depozitează-le adecvat. Se pot păstra maximum 3-4 zile în compartimentul pentru legume al frigiderului, așezate într-un prosop de hârtie. Este posibil să le congelezi, spălate, uscate și tocate. 

Pentru a le păstra proprietățile, taie-le în ultimul moment și evita să le gătești. Salate, omlete, marinate, sunt potrivite în multe rețete: pesto, sosuri pentru pește sau pui, tabbouleh sau alte salate.

6. Zmeura

Principalul ei atu este că zmeura e aliatul slăbirii. Cu mai puțin de 5% zahăr, are un conținut foarte scăzut de calorii, doar 44 kcal la 100 g. Datorită conținutului său foarte mare de fibre, 6%, activează tranzitul. Cu toate acestea, poate fi prost tolerat în cazul în care suferi de intestin iritabil. Pigmenții săi roșii, numiți antociani, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, stimulează memoria prin protejarea neuronilor. 

Pentru a profita din plin de nutrienții ei, este mai bine să le consumi crude, ca atare sau în salate de fructe, amestecate cu brânză de vaci sau iaurt sau chiar cu diferite prăjituri.

7. Pepenele galben

Alcătuit din aproape 90% apă, contribuie la hidratare. Sărac în fibre (mai puțin de 1%), este potrivit pentru intestinul sensibil. Oferă proporții bune de potasiu, vitaminele C și B9. Un sfert de pepene galben (150g) reprezintă 50% din aportul recomandat de beta-caroten, care se transformă în vitamina A în organism. 

Poate fi consumat ca aperitiv sau desert, într-o salată mixtă sau de fructe. Pentru aperitiv, taie-l în bile cu ajutorul unei linguri de înghețată și pune-l pe frigărui cu roșii cherry și feta tăiată cubulețe. Un deliciu savuros pentru un prânz de vară.

Vara asta profită din plin de toate legumele și fructele proaspete, dar și de alimente precum vita sau peștele și nu uita să te hidratezi bine. Astfel te poți asigura că te vei simți în formă maximă și te vei putea bucura din plin de vară!

Sursa foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies