Borsul pudra - ingredientul care transforma orice ciorba intr-un adevarat festin


Borsul este acel ceva ce face ca ciorbele sa fie bune atat in sezonul, in ciorbele mai consistente si uneori mai grase, dar si in ciorbeleusoare, cu multe legume si verdeturi, pe care multi le prefera chiar si in zile de sarbatoare, ca alternativa la alimentatia bogata in carne si proteine.


Ceea ce face insa ciorba sa fie „ciorba” si nu doar o „supa” (cum se intampla in majoritatea celorlalte tarilor din Europa) este acel ingredient minunat care este borsul. Borsul da acel gust acru fin si aroma care ne place in „supa” noastra preferata, transformand ciorba intr-o specialitate nationala – aici trebuind sa mentionam si faptul ca in Romania consumul de supe si ciorbe fiind foarte ridicat, mult peste media Europeana.

Prezent in bucataria romaneasca din vremuri de demult, borsul si-a castigat un loc bine-meritat in preferintele tuturor romanilor, fiind insa mult mai mult si mai des folosit in Moldova, Tara Romaneasca sau Dogrogea, spre deosebire de Ardeal si Banat, unde este utilizat ceva mai rar – aici influenta germanica si austro-ungara facand ca deseori ciorbele sa fie preferate mai putin acrite (sau chiar deloc).

In bucataria romaneasca, ciorba este aproape nelipsita de la masa de pranz. Datorita bogatiei legumelor gustoase si aromate de la noi, a altor ingrediente de buna calitate (carne, smantana, etc) si a verdeturilor aromatice, ciorbele noastre sunt foarte variate, gustoase, sanatoase, hranitoare si, pentru ca sunt si destul de usor de preparat, sunt foarte sus pe lista de preferinte culinare a romanilor. 

Traditional, borsul este preparat prin fermentare naturala, in apa, a taratelor sau hustelor de grau, cu sau fara adaos de alte ingrediente, cum ar fi porumb, leustean, frunze de visin, etc, aceste variatiuni fiind insa determinate doar de preferinte regionale sau locale.

Borsul este insa un ingredient magic, care transforma orice ciorba intr-un adevarat festin, chiar si atunci cand este deshidratat, sub forma de pudra. Acesta contine toate acele ingrediente sanatoase din borsul clasic (acid lactic, tarate, porumb etc.), un amestec de legume si ierburi aromatice si are avantajul de a nu dilua ciorba. Borsul pudra are o multime de avantaje chiar si atunci cand vorbim despre un preparat pe baza de legume, pe care vegetarienii il prefera.

Desi majoritatea retetelor se axeaza pe preparate cu miel, mai ales in aceasta perioada, nici cei care vor sa sarbatoreasca Sfanta Sarbatoare a Pastelui fara carne nu sunt exclusi. Convinge-te de beneficiile borsului pudra si pregateste la masa de Paste acest Bors de urzici savuros:

Ingrediente

Bors- 700 ml

Ceapa- 100 g

Ceapa verde- 1 legatura

Knorr Delikat

Leustean- 1 legatura

Morcov- 100 g

Orez - 50 g

Sare

telina si albitura- 100 g

Ulei de floarea soarelui- 75 ml

Cum se prepara?

Zarzavatul se taie marunt si se caleste în ulei cu putina apa. Se adauga apa cu o lingurita de Knorr Delikat si se fierbe aproximativ 10-15 minute.

Se adauga orezul spalat, urzicile spalate si curatate, oparite cateva minute în apa clocotita cu sare.

Dupa ce toate ingredientele sunt bine fierte se adauga borsul fiert separat si se potriveste gustul cu sare.

Ceapa verde se taie marunt si se adauga în oala.

Se mai lasa sa dea cateva clocote, dupa care se trage vasul de pe foc si se adauga leusteanul tocat marunt.

  • Borsul pudra - ingredientul care transforma orice ciorba intr-un adevarat festin

related posts

Modifică setările cookies