Piureul de cartofi și șuncă gratinată sau tortilla alături de o salată cu multe legume colorate costă puțin, dar sunt un deliciu, tarta cu brânză de capră și spanac îi face chiar și pe copiii cei mai mofturoși să mănânce legume, risotto cremos cu brânză, supa cremă de dovleac cu crutoane cu ierburi sunt doar câteva dintre felurile de mâncare care vor cuceri toate gusturile. Iată mai jos aspectele de care să ții cont în prepararea meselor pentru cei dragi.
Planifică meniurile
Înainte de a găti, trebuie să stabilești meniurile. Chiar dacă știi să gătești, prepararea meselor instinctual, cu ce găsești prin frigider și cămară, nu este o soluție pe termen lung. Este suficient să apară o perioadă mai aglomerată, niște probleme neașteptate de rezolvat sau chiar lipsa de inspirație. Atunci când planifici meniurile, fă-o măcar pentru o săptămână, dacă nu pentru o lună și nu fi foarte rigidă, lasă loc de modificări pe ultima sută de metri. O altă soluție este să creezi meniul pe teme pentru fiecare zi a săptămânii, de exemplu, paste, un preparat gratinat cu legume și proteine, pește etc.
Nu uita nici de deserturi, alege însă unele care se pregătesc rapid, cu produse de sezon. De exemplu, vara ai la dispoziție foarte multe fructe cu care poți face tarte și salate. O opțiune excelentă sunt și deserturile care pot fi preparate în cantități mari, ca prajitura Fanta, negresa sau cheesecake, și care pot fi servite în mai multe zile, decorate diferit, de exemplu, cu înghețată sau sos de vanilie ori un coulis de fructe.
Organizează-te pentru cumpărături
Economisirea timpului în bucătărie implică și să știi să îți faci corect cumpărăturile. Uneori te poți descurca fără un ingredient, însă, alteori, rețeta poate fi total compromisă dacă nu ai evaluat corect cantitățile. Și aici ai nevoie de o listă, pe care o poți păstra pe frigider și unde poți nota produsele pe măsură ce observi că se termină. În cele din urmă, înainte de a face cumpărăturile, completează lista cu ingredientele necesare pregătirii meniurilor planificate.
Nu uita să verifici și ce produse mai ai în frigider, congelator și cămară. Atunci când cumperi ingredientele, pentru a face alegeri mai sănătoase pentru tine și familia ta, ajută-te de sistemul Nutri-Score. Sistem independent de etichetare pe baza unor culori - verde, galben, portocaliu și roșu -, acesta clasifică produsele alimentare luând în considerare informațiile nutriționale. Astfel, produsele cu etichetă verde pot fi consumate frecvent, în timp ce cele roșii, ocazional.
Un meniu unic pentru toată familia
În mod excepțional, poți să gătești un preparat pe care l-ai servi doar adulților din familie și să faci altceva de mâncare pentru cei mici. Dar, în general, meniul ar trebui să fie același pentru toată lumea. Meniul unic te ajută să fii organizată, dar și să ai pe masă produse variate, pentru o dietă echilibrată. În plus, îi încurajează pe copii să guste din toate, pentru că nu au nimic altceva la dispoziție în acel moment. În cazul în care în familie există un bebeluș sau o persoană care suferă de alergii, meniul trebuie să fie adaptat. Însă, pentru un copil foarte mic, ori de câte ori este posibil, folosește ingrediente comune pentru mâncarea lui și a voastră, gătite diferit.
Servește doar felul principal la o masă și alege rețete de familie
Cel mai frecvent, poți servi un singur fel de mâncare, cu condiția ca acesta să includă echilibrat toate grupele de alimente: proteine, carbohidrați și multe legume și verdețuri. Din când în când, poți găti preparate mai elaborate, dar nu zilnic.
Gătește în cantități mai mari
Dacă ai câteva ore libere într-o zi, gătește mai multe feluri de mâncare, în cantități mai mari, pe care le porționezi și le stochezi apoi în frigider sau congelator. La fel, dacă ți-a rămas o porție din mâncarea preparată pentru cină, o poți servi a doua zi la prânz sau o poți congela ori transforma în alt fel de mâncare. Un exemplu poate fi o supă cremă de roșii, care poate fi folosită ulterior ca sos pentru paste delicioase. Sau poți găti anumite ingrediente - de exemplu, ouă fierte, quinoa, o friptură la cuptor, un sos de bază pentru paste - în cantități mai mari, urmând să le folosești la preparate diferite.
Limitează deserturile
Nu servi zilnic deserturi, iar, atunci când o faci, alege rețete care se prepară foarte rapid. O alternativă sănătoasă pentru prăjituri sunt fructele proaspete, servite eventual cu iaurt simplu, ori câteva pătrățele de ciocolată neagră de bună calitate. Vei economisi timp, mai ales că deserturile nu sunt partea principală a unei mese.
Este recomandat să ai la îndemână și o serie de rețete de mâncăruri care se prepară rapid, cu ingredientele pe care cel mai probabil le ai mereu în casă și care sunt apreciate de toată familia. Și nu uita să îi implici și pe cei mici în pregătirea meselor, care astfel li se vor părea mai gustoase.
Sursa foto: Shutterstock