Cum sa reduci disconfortul digestiv


Disconfortul digestiv este una dintre cele frecvente neplaceri: peste 70 la suta dintre romani se plang de dureri intestinale, balonare sau constipatie, se arata intr-un studiu citat de romedic.ro. Iar principalele cauze ale tulburarilor intestinale sunt obiceiurile alimentare gresite, mincatul pe fuga si stresul.


Cum apare disconfortul digestiv
Bacteriile din flora intestinala descompun resturile de alimente prin doua mecanisme principale: fermentatia si putrefactia. Din putrefactie, rezulta chiar mici cantitati de pro¬dusi toxici si iritanti. Mesele neregulate, alimentele concentrate si uscate, alcoolul, medicamentele, modifica flora intestinala normala. Astfel, tranzitul se inceti¬neste, apare senzatia de greutate in abdomen si balonare.

S-a dovedit ca, pe termen lung, disconfortul digestiv influenteaza negativ calitatea vietii. Potrivit unui studiu realizat pe persoane cu probleme digestive, citat de romedic.ro, 67,7% dintre cei chestionati au declarat ca resimt disconfort, 23,3% manifesta o stare de nervozitate, iar 16,3% nu se simt bine in propriile haine. 27,1% dintre respondenti se simt obositi, iar 23,3% se simt grasi.

Cauzele disconfortului digestiv
Fumatul, stresul, combinatiile gresite de alimente, alcoolul, medicamentele si stilul de viata sedentar sunt principalele cauze ale disconfortului digestiv, care se poate manifesta prin episoade de balonare, constipatie, flatulenta, borborisme, senzatie de greutate, durere abdominala.

Se considera normal ca adultii sa aiba de la trei pana la 21 de scaune pe saptamana. Daca scaunul apare mai rar de trei ori pe saptamana, este cazul sa operam o schimbare in obiceiurile alimentare, sa marim consumul de apa si sa facem mai multa miscare. Daca aceste schimbari nu ajuta, ar fi bine sa nu ignoram situatia si sa consultam medicul.
O schimbare in stilul alimentar este cel mai adesea suficienta. Nu recurgeti imediat la laxative, pentru ca, in scurta vreme, sistemul digestiv se obisnuieste cu ele si constipatia nu mai cedeaza.

Cum sa reduci disconfortul intestinal

Mananca iaurt! Culturile de fermentare din iaurt sunt benefice pentru intestine. Iaurturile au efect benefic in tulburari gastrointestinale, cum ar fi: intoleranta la lactoza, tranzit intestinal lent, diaree, balonare. Si, in plus, prin ameliorarea echilibrului florei intestinale, iaurturile sunt un ajutor pe termen lung pentru sistemul tau digestiv.
Fa miscare!
Un stil de viata activ asigura o functionare mai buna a sistemului digestiv. Persoanele sedentare au un tranzit intestinal mai lenes, favorizand aparitia senzatiei de disconfort abdominal. Gimnastica in apa are efecte benefice asupra reglarii tranzitului. Masajul abdominal stimuleaza motilitatea, punand in miscare un colon lenes.
Consuma fibre!
O dieta bogata in fibre si lichide previne constipatia. Fibrele se regasesc in legume proaspete si cereale. Alte alimente care ajuta la imbunatatirea confortului intestinal sunt: kefirul, kiwi, ananasul, chimenul, coriandrul, semintele de in, patrunjelul, ghimbirul si menta.De consumat cu moderatie: alimentele foarte bogate in carbohidrati (fasole, cartofi), dulciurile – de consumat preferabil in cursul diminetii.Alimente de evitat: bauturile carbogazoase.
 

related posts

Modifică setările cookies