Nimeni nu s-a nascut cu un talent aparte de a deveni parinte. De cate ori nu ai privit cu coada ochiului catre mamici si copilasii lor punandu-ti intrebarea: "Eu voi reusi sa ma descurc?".
Oricata literatura de specialitate ai consulta in timpul sarcinii, te trezesti in fata acestei extraordinare minuni fragile si iti dai seama ca realitatea este scrisa cu alte caractere.
Inca din primele clipe de cand il strangi la pieptul tau, el simte ca tu esti aceea careia ii va spune mai tarziu "mami". Peste aceasta afectiune la inceput instinctiva, copilul tau va adauga in timp o sumedenie de motive ce vor consolida relatia dintre voi. Chiar daca el stie ca il iubesti mai mult decat orice in aceasta lume, nu ezita sa-i arati acest lucru ori de cate ori ai ocazia:
1. Un simplu "te iubesc". Bineinteles ca stie asta, dar repeta-i!. Aceste cuvinte sunt potrivite la orice varsta. Arata-i ca afectiunea trebuie impartasita si te va imita. Ce poate fi mai emotionant decat sa auzi aceste doua cuvinte rostite de puisorul tau?
2. Fiti prieteni. Cat este mic, imparte cu el nu numai momentele in care il ingrijesti, ci si cele de joaca. Nu te sfii in acele clipe sa mai si uiti ca esti adult.
3. Zambeste-i. Inainte de a i se dezvolta limbajul veti comunica prin gesturi si mimica. Desi e mic, iti poate simti supararea, nemultumirea, bucuria. Lasa toate grijile la usa casei tale si zambeste-i cat de des poti. In acest fel va simti ocrotire si liniste.
4. Ritualul zilnic. Chiar daca este foarte micut, obisnuieste-l cu un ritual special inainte de culcare, al vostru: cantecelul de somn usor, povestea favorita si harjonelile.
5. Fa-l sa se simta util. Cand copilul este un pic mai marisor, da-i sarcini sa le indeplineasca. Nu uita sa-i spui ca in acest fel o ajuta pe mami. Vei vedea cat de mandru va fi atunci cand o va duce la bun sfarsit. In acest mod ii arati ca a fi mic nu inseamna ca nu poti fi util si ca orice ajutor conteaza.
6. Mancati impreuna. Faceti acest lucru cat de des se poate. Mesele in familie sunt clipele in care, neperturbati de alte griji sau preocupari, stati unul langa altul: bebe, mamica si taticul.
7. Mergeti la plimbare in trei. Fie ca este in carucior, fie ca poate merge pe piciorusele sale, faptul ca va vede si va aude alaturi de el conteaza foarte mult. Daca stati pe banca si el in carucior, puneti-l in asa fel incat sa va vada tot timpul. Cand mai creste, participati impreuna la distractiile sale: dati-l pe rand in leagan, in roata sau pe tobogan.
8. Nu impune gusturi. Chiar daca nu poti intelege pasiunea pe care a facut-o pentru acea jucarie fara cap sau pentru o caciulita care i-a ramas mica, accepta-i preferintele. Daca nu reusesti sa-i explici de ce i-ai cumpara o noua jucarie sau o alta caciulita, nu il forta. Copii mici au perioade in care simt nevoia sa-si manifeste independenta. Fii linistita! De multe ori isi va da seama singur ca propunerile tale au fost rezonabile.
9. Arata-i ca este pe primul plan. Deseori oboseala isi spune cuvantul si ti-ai dori sa iti rezervi o parte din zi numai pentru tine. Daca il lasi pe cel mic in grija unui bunic sau numai a taticului, nu uita sa-l asiguri ca te vei intoarce repede si ca il iubesti.
10. Motiveaza tot ce faci. Daca este mai mare, explica-i copilului de ce ai luat o anume hotarare. Nu te gandi ca este prea mic pentru a intelege sau ca nu este important pentru el. Respectul si increderea in sine se dezvolta de la varste fragede. Cu cat vei folosi mai rar expresia: "Asa este mai bine. Stiu eu.", cu atat copilul tau se va simti mai apropiat de tine si ii va fi mai usor sa te inteleaga.