Nu lua contraceptive dupa ureche! E un sfat pe care l-ai auzit cu siguranta pana acum. Sunt multe femei care aleg parerea prietenei sau a colegei de serviciu, in detrimentul unui sfat profesionist venit de la un doctor.
Citeste mai departe 10 sugestii de care sa tii cont atunci cand te gandesti sa iei contraceptive.
1. Alege cu grija
Ai o multime de optiuni pe piata. Exista contraceptive orale combinate, plasturi, inel contraceptiv, sterilet, diafragma sau simplul prezervativ. Discuta cu un specialist despre ele, afla care sunt avantajele si dezavantajele si alege metoda potrivita varstei si sanatatii tale.
2. Nu trisa
Daca ai inceput sa folosesti o metoda de contraceptie, nu sari peste controalele periodice. Mergi la ginecolog macar o data pe an pentru analize de rutina. Daca abia ai inceput sa iei contraceptive, e bine sa iti faci o programare dupa primele trei luni, pentru a stabili impreuna cu medicul cum a reactionat organismul tau si daca e nevoie sa le schimbi sau sa opresti administrarea.
3. Respecta sfaturile medicului
Nu face schimbari in tratamentul tau fara sa il anunti. In cazul in care trebuie sa faci si alte tratamente in paralel, spune-i medicului ca iei contraceptive sau ca folosesti o metoda de contraceptie locala. Unele medicamente pot interactiona cu anticonceptionalele si le pot scadea eficienta.
4. Uita de mituri
Pilulele nu ingrasa si nu afecteaza fertilitatea, atata timp cat sunt luate sub supravegherea medicului si sunt potrivite pentru tine.
5. Fii barbata si ia initiativa
Nu astepta ca partenerul tau sa fie cel care sa te trimita la doctor ca sa alegi o metoda contraceptiva si sa va protejati. Tine minte, insa, ca nu toate metodele de contraceptie te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
6. Gandeste-te daca vrei sa fii mamica in curand
Mai vrei sau nu sa ramai insarcinata pe viitor? In functie de raspuns, poti sa alegi o metoda contraceptiva permanenta sau reversibila. In cazul pilulelor contraceptive sau a steriletului te poti intoarce la statutul de mama. In schimb, daca alegi legarea trompelor uterine, atunci nu te mai poti gandi la copii. In cazul metodelor reversibile ia in considerare si timpul care trebuie sa treaca dupa oprirea lor pentru ca fertilitatea sa revina.
7. Gandeste-te la costurile metodei de contraceptie
Daca te hotarasti sa imbratisezi o metoda de contraceptie e bine sa iei in calcul si cum iti va afecta bugetul. Aduna cat te costa vizita la cabinetul de planning familial, cat vei da la farmacie in fiecare luna pentru metoda alesa, costurile suplimenatre, daca e nevoie de interventia medicului pentru aplicarea metodei (cum e cazul steriletului), cat ar costa tratamentul (daca, Doamne fereste!, apar complicatii).
8. Gandeste-te daca te va incomoda
Fiecare metoda de contraceptie are plusurile si minusurile ei in privinta utilizarii. In cazul pilulelor contraceptive trebuie sa tii minte sa le iei in fiecare zi, la aceeasi ora. In cazul diafragmei sau inelului vaginal, s-ar putea ca tu sau partenerul sa le simtiti in timpul actului sexual.
9. Avortul nu e o solutie
Indiferent ce lista cu metode de contraceptie ti-ai facut in minte, exclude de pe ea avortul. Nu e o metoda de contraceptie, ci mai degraba una vazuta de multe femei drept “colac de salvare”. Ai grija! Consecintele pot fi dezastruoase. Dupa cateva avorturi, sansele de a avea un copil scad considerabil.
10. Pune in balanta avanatajele si dezavantajele
Afla de la medicul tau care sunt efectele secundare, ce riscuri pot sa apara, dar si ce beneficii poti avea pentru sanatate.
Discuta cu partenerul tau despre dorinta de a folosi o metoda de contraceptie si mergeti impreuna sa consultati un medic.