12 motive sa faci cezariana


Sunt nenumarate cazuri in care medicul te poate sfatui sa recurgi la cezariana. Unele cezariene sunt planuite, altele sunt efectuate in regim de urgenta, iar altele sunt facute la cererea mamei. E bine ca, daca nu exista un motiv intemeiat, [...]


Sunt nenumarate cazuri in care medicul te poate sfatui sa recurgi la cezariana. Unele cezariene sunt planuite, altele sunt efectuate in regim de urgenta, iar altele sunt facute la cererea mamei. E bine ca, daca nu exista un motiv intemeiat, sa nu abuzezi de cezariana.

In ultimii 30 de ani, efectuarea cezarienelor la nastere a crescut constant. In 2005, Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA a raportat ca rata nationala in ceea ce priveste cezarienele a ajuns la 29,1%, adica peste o patrime din totalul nasterilor. Cu alte cuvinte, 1 americanca din 4 alegeau cezariana in locul nasterii vaginale.

Asta in ciuda faptului ca Organizatia Mondiala a Sanatatii stipuleaza ca in fiecare regiune a lumii rata cezarienelor nu trebuie sa depaseasca 10-15% din totalul nasterilor.

Asadar, daca nu esti diagnosticata cu una din urmatoarele 12 afectiuni, e bine sa lasi natura sa-si faca datoria si sa nasti pe cale vaginala. Iata motivele reale care justifica efectuarea unei cezariene:

1. Placenta praevia. Este placenta care coboara in josul uterului, de obicei in al treilea trimestru de sarcina, si care acopera partial sau total colul uterin.

2. Placenta abruptio. Inseamna separarea prematura a placentei inainte de nastere. Aproximativ 1% din totalul gravidelor intampina aceasta afectiune. Separarea poate priva fatul de oxigen si de aceea poate duce la interventia cezariana de urgenta.

3. Ruptura uterina. Cu o rata de 1 la 1.500 de nasteri, uterul se poate rupe in timpul travaliului. Asta poate duce la hemoragie si, deci, la cezariana.

4. Pozitia transversala. In aceste conditii, cezariana este, de regula, singura optiune, pentru ca bebelusul nu poate iesi cu capul prin canalul de nastere.

5. Prolaps de cordon ombilical. Are loc atunci cand cordonul ombilical trece prin cervix dupa ce membranele s-au rupt si inainte ca fatul sa se nasca, ceea ce poate duce la asfixie fetala.

6. Travaliul nu progreseaza. Cervixul nu e suficient dilatat, travaliul isi diminueaza intensitatea sau se opreste si o cezariana de urgenta se impune de la sine.

7. A doua nastere. Peste 90% din femeile care au nascut prima oara prin cezariana pot avea o adoua nastere pe cale vaginala. Totusi, daca medicul considera ca exista riscul rupturii uterine datorita vechii taieturi, atunci se recomanda din nou o cezariana.

8. Disproportia cefalo-pelvica. Se produce atunci cand capul bebelusului este prea mare sau pelvisul mamei prea mic pentru a permite copilului sa treaca prin canalul de nastere.

9. Diabet. Daca in timpul sarcinii apare diabetul gestational sau il aveai dinainte, pot aparea complicatii la o nastere pe cale naturala.

10. Preeclampsia. Apare atunci cand presiunea sangelui creste necontrolat in timpul sarcinii. Ca atare, transmiterea oxigenului catre placenta se poate face cu dificultate. Cand preeclampsia este severa, se recomanda cezariana.

11. Defectele din nastere. Daca fatul a fost diagnosticat cu defecte congenitale, cezariana poate fi recomandata pentru a preveni alte complicatii in timpul nasterii.

12. Sarcina gemelara. In functie de pozitia lor din burtica, gemenii pot fi nascuti fara probleme si pe cale vaginala, tinandu-se cont de greutate si de varsta gestationala. Cu toate acestea, de la tripleti in sus este recomandata cezariana.

Sfatul nostru: stai departe de cutit daca nu e absolut necesar. Nastere usoara!

related posts

Modifică setările cookies