I le pui frumos in fata si astepti, multumita si nerabdatoare ca puiul tau sa isi arate incantarea. Surpriza! De abia se atinge de ele, le incearca de parca nu ar fi intr-adevar comestibile ca apoi sa le ignore cu desavarsire.
Te uiti necajita cum toata atentia lui se indreapta acum catre jucariile din colt, dar nu renunti. Imaginea mamicii urmarind copilasul prin toata casa cu lingurita de mancare poate nu iti este straina. Sigur ca in pauza dintre asezarea a doua cuburi mai deschide si gurita ca sa-ti faca pe plac, insa aceasta nu este “masa“, ci “lupta cu mancarea“.
Micutul tau trebuie obisnuit cu momentul mesei ca fiind acele minute in care singura lui activitate este aceea de a manca pentru a se face mare. Este inca prea mic pentru a-ti spune ce si-ar dori sa manance, dar ai la indemana multe variante pentru o masa sanatoasa si ii vei observa cu siguranta preferintele.
1. Tine cont de pofta de mancare
Nu il forta sa manance daca nu ii este foame. Cand da semne ca s-a saturat, ia-i farfuria din fata fara a incerca sa-l determini sa manance tot. Nu reveni dupa cateva minute cu restul din farfurie, in acest fel va invata sa manance atat cat are nevoie.
2. Stabileste ore fixe de masa
Obisnuieste-l sa manance la aceleasi ore si tine cont de faptul ca gustarile trebuie date la cel putin o ora inainte de felurile principale .
3. Introdu treptat alimente noi in alimentatie
Obisnuinta reprezinta in general unul dintre elementele ce ii confera copilului sentimentul de siguranta. El va privi cu suspiciune un aliment al carui aspect, gust sau miros nu le recunoaste. Ai rabdare, incepe cu cantitati mai mici si lasa-l sa manace cat doreste.
4. Surprinde-l in mod placut
O fata de masa, o tavita cu desene frumoase sau o farfurioara colorata ii atrag atentia si pot deveni in timp favoritele sale. Acestea vor fi asociate in mod placut cu momentul mesei. De asemenea, legumele sau fructele asezate in forme hazlii il indeamna sa le pape cu mai multa pofta
5. Fiti o echipa
Daca ai un copilas mai maricel, ia-l cu tine la cumparaturi, alegeti impreuna si lasa-l sa te priveasca sau sa te ajute cand prepari mancarea. Unii copii doresc sa imite comportamentul adultilor. Mananca impreuna cu el pentru ca sigur ii va placea sa faca ceea ce face si mami.
6. Un pic de siretenie
Unele legume sau fructe nu sunt chiar in topul preferintelor sale, dar sunt importante pentru dezvoltarea sa. “Ascunde-le” in piureuri sau salate printre ingredientele favorite.
7. Concentreaza-i atentia
Nu il lasa sa se joace in timpul mesei. Lasa-i in fata numai mancarea, nu carti sau jucarii si stinge televizorul.
8. Mai putine dulciuri
Pentru un copilas mic fructele, iaurturile de fructe sau sucurile naturale reprezinta cele mai sanatoase alegeri. Desertul poate incheia o masa, dar in niciun caz el nu este o recompensa pentru ca a mancat tot. Altfel, copilasul tau va considera ca neimportante celelalte feluri de mancare.
9. Dezvolta-i o atitudine pozitiva fata de mancare
Daca micutul tau a refuzat mancarea, nu te grabi sa-i prepari un nou fel in functie de preferintele sale. El trebuie sa inteleaga ca mancarea facuta de mami este cea mai buna si sanatoasa. Fii perseverenta in alegerile tale si in acest mod copilasul nu va deveni mofturos.
Atitudinea sa din copilarie fata de mancare se va reflecta si la maturitate. Aceasta este perioada in care se dezvolta gusturile, preferintele pe care le va pastra chiar si in viata adulta.