Mai multe intrebari delicate le macina pe multe femei care vor sa conceapa. Cum influenteaza orgasmul aparitia unei sarcini? E nevoie de punctul culminant ca sa raman insarcinata? Daca nu am orgasm, scad sansele de a deveni mamica?
Teoretic: NU. E nevoie doar ca partenerul sa incheie actul sexual cu succes, pentru ca minunea sa se intample.
Practic: Ar fi indicat ca si in cazul tau sa se intample, pentru ca sansele de a ramane insarcinata cresc.
Daca orgasmul ajuta sau nu sa ramai insarcinata, nu e foarte clar. Fiecare studiu vine cu alte concluzii. Este evident ca poti ramane insarcinata si fara orgasm, dar intrebarea care ramane este: ajuta la conceptie? Cercetatorii au incercat sa descopere care e scopul orgasmului feminin: placere sau necesitate in conceperea unui copil.
Teoria din carti…
Exista doua mari teorii despre cum ar putea ajuta o femeie, care doreste sa ramana insarcinata, atingerea punctului culminant. Prima sustine ca scopul orgasmului este sa le ajute pe femei sa se simta relaxate si somnoroase, astfel incat dupa actul sexual sa simta nevoia sa ramana intinse. O astfel de pozitie ar putea ajuta spermatozoizii sa ajunga mai repede catre destinatia lor finala.
Un studiu facut in 2009, de catre cercetatorii din Amsterdam, a aratat ca pozitia intinsa, timp de 15 minute, imbunatateste sansele de reusita in cazul fertilizarii in vitro.
Cealalta teorie sustine ca, in urma orgasmului, muschii uterini se contracta, iar acest lucru ajuta lichidul seminal sa ajunga mai usor spre tuburile falopiene, unde se afla ovulul.
Un studiu facut in 1993, de biologii Univeristatii din Manchester, a adus date si mai exacte. A calculat ca in cazul in care orgasmul unei femei are loc intr-un interval cuprins intre 1 minut si 45 de minute de la cel al partenerului, retinerea lichidului seminal este mai buna, in comparatie cu lipsa totala a orgasmului. Totusi, studiul nu vorbeste si despre numarul femeilor care au ramas insarcinate in acest caz.
Mecanismele…
E adevarat ca daca tii cont de toate etapele scrise in carti, totul va parea o inginerie mult prea complicata pentru a mai putea face loc si relaxarii in peisaj. Totusi, un lucru important de care trebuie sa tineti cont este ca partenerul sa aiba orgasm inainte sau in acealsi timp cu tine. Daca tu ajungi in punctul culminant inaintea lui, e posibil ca PH-ul vaginului sa devina ostil pentru lichidul seminal.
Nici ce ti se intampla tie, nu e de neglijat! In timpul pucntului culminant, ciculatia sangelui spre ovare, vagin si uter este sporita si astfel apar contractiile. Acestea pot continua timp de 20 de minute si ajuta la fecundarea ovulului.
Practica din dormitor…
Momentul in care sa spui “sunt insarcinata” poate sa ti se para imposibil de atins, daca te gandesti la toate conditiile din carti si studii. Nu transforma incercarile voastre de a concepe un copil intr-o goana dupa marele premiu. E adevarat ca punctul culminant este frumos, relaxant si un excelent remediu impotriva stresului, dar dorinta ca actul sa se incheie “cu succes” pentru amandoi, iti poate crea o presiune suplimentara si poate duce la frustrari, intr-un final.
E important sa nu iti impui tinte prea inalte, ci sa te bucuri de momentele alaturi de partener. Pana la urma suntem facuti sa procream, iar conceperea unui copil trebuie sa fie un moment minunat si memorabil.