Cat depinde viitorul copilului de bogatia parintilor?


Studiile arata ca incurajarile din copilarie si numarul cuvintelor pe care le auzi cand mergi de-a busilea sunt cele care-ti modeleaza reusita. Viitorul nu-ti este influentat de lectiile de vioara si nici de cate limbi straine stii. In timp ce [...]


Studiile arata ca incurajarile din copilarie si numarul cuvintelor pe care le auzi cand mergi de-a busilea sunt cele care-ti modeleaza reusita.

Viitorul nu-ti este influentat de lectiile de vioara si nici de cate limbi straine stii. In timp ce un copil de 3 ani nascut intr-o familie bogata aude in medie 500.000 de incurajari si 80.000 de avertismente, in cazul unuia cu parinti saraci raportul este invers.

Cei mai multi adulti cred ca orice gest parintesc pe care il fac – de la grija zilnica pe care o poarta copiilor pana la alegerea unui joc video – le va influenta odraslelor profund viitorul. Copiii sunt ca un lut moale, iar noi suntem sculptorii. Totusi, puterea mediului familial paleste in comparatie cu puterea genelor si a grupurilor cu trasaturi comune. Ne-am putea crede sculptori, insa lutul deja s-a intarit.

Un nou studiu sugereaza ca ambele metafore ar putea fi adevarate. Care dintre ele este mai relevanta depinde de statutul economic al familiilor, scrie The Wall Street Journal, care porneste de la o cercetare publicata in Psychological Science. Aceasta analizeaza datele obtinute de cercetatorii a doua universitati americane care au testat 750 de perechi de gemeni, carora le-au testat abilitatile mentale la varsta de 10 luni, reluand cercetarea cand acestia au implinit 2 ani.

Studiind performantele gemenilor identici comparativ cu ale gemenilor fraternali, oamenii de stiinta au putut determina importanta relativa a unor factori precum mostenirea genetica si mediul familial.

Deoarece copiii proveneau din familii care acopereau intregul spectru socioeconomic, s-a putut vedea cum averea a influentat rezultatele testului. Cand li s-a testat abilitatea mentala la varsta de 10 luni, mediul familial a fost un factor variabil, pe fiecare palier social. Cand s-a reluat testarea la varsta de 2 ani, rezultatele au fost total schimbate, scrie www.gandul.info.

La copiii provenind din familii sarace, alegerile parintilor chiar au contat. De fapt, cercetatorii au estimat ca mediul familial este responsabil pentru aproximativ 80% din variatia individuala a abilitatii mentale la copiii in varsta de 2 ani nascuti in familii sarace. Efectul geneticii insa a fost neglijabil.

Un rezultat diferit s-a inregistrat la gemenii de aceeasi varsta proveniti din familii instarite. Pentru acesti copii, genele au determinat in primul rand performanta, fiind responsabile de aproape de 50% din variatiile in privinta abilitatilor mintale. Mediul casnic a venit de departe pe locul doi. Pentru parinti, corelatia pare sa fie clara: cu cat creste averea, alegerile adultilor joaca un rol mai mic in a determina abilitatea mintala a copiilor lor.

related posts

Modifică setările cookies