Cum il ajuti pe bebe cand ii cresc primii dinti


Dezvoltarea dentitiei incepe inca din saptamana a 5-a de viata intrauterina. Desi fiecare copilas are un ritm al sau de crestere, dintisorii incep sa apara frecvent in jurul varstei de 6 luni. De multe ori, cei mai harnici dintisori sunt incisivii centrali de jos, urmati de incisivii centrali de sus.

Tag-uri: #dinti #copil #gingii

Momentul aparitiei dintisorilor nu este o surpriza in multe familii pentru ca este precedat de manifestari tipice. Daca ai un copilas de cateva luni care incepe sa aiba o salivatie abundenta, are o stare de iritabilitate, plange, nu doarme bine sau se hraneste cu greutate desi este perfect sanatos, uita-te la gingii. Daca sunt rosii, umflate, dureroase, inseamna ca mai este putin timp pana cand unul sau doi dintisori ii vor aparea in gurita.

Cresterea dintilor determina reactii locale la nivelul gingiei. Cresterea temperaturii corporale sau manifestarile digestive nu au legatura cu dintii, afirma specialistii. Nu atribui febra sau diareea eruptiei dentare. Bebelusul trebuie dus la un consult medical pentru a se gasi cauza acestor simptome.

Cum poti veni in ajutorul micutului tau?

- infasoara un tifon pe deget si maseaza-i gingiile: presiunea locala atenueaza durerea.

- foloseste inelul gingival: este indicat unul realizat dintr-un cauciuc dur. Micile denivelari de pe suprafata acestuia ajuta la masarea gingiei. Fii precauta in cazul inelelor umplute cu lichid: se pot rupe!

- rece, dar nu inghetat: contactul cu o compresa rece sau cu un inel gingival tinut un pic la frigider scade inflamarea gingiilor. Obiectele deosebit de reci, inghetate sau cuburile de gheata nu sunt indicate deoarece pot face mai mult rau decat bine.

- pastreaza-i obrajorii uscati si curati: contactul prelungit si repetat al obrajilor si barbiei cu saliva cauzeaza iritatii locale. Pune-i o bavetica si schimb-o ori de cate ori este cazul.

- la indicatia medicului poti apela la geluri ce se aplica local si au efect de reducere a durerii.

Precautii

- mai ales in aceasta perioada, copilasul tau va fi tentat sa bage in gurita tot ce ii este la indemana. Ai grija ce obiecte se afla in jurul sau. Cele mici reprezinta risc de sufocare.

- daca nu se simte bine, are febra, scade in greutate anunta imediat medicul pediatru deoarece sunt semne ale unei boli

- daca folosesti gel local, ajusteaza doza zilnica in functie de varsta micutului tau si respecta conditiile de pastrare scrise in prospect

A aparut un dintisor? Imediat ce dintisorul a trecut de gingie, toate neplacerile resimtite pana acum scad in intensitate si dispar. Pana la varsta de 2 ani, moment cand va invata sa scuipe, nu este nevoie sa folosesti pasta de dinti. Este suficient ca dintisorii sa fie spalati cu o periuta cu peri moi.

Pentru ca micutul tau sa aiba o dentitie sanatoasa, planifica primul control stomatologic in intervalul de timp dintre eruptia primului dintisor si implinirea varstei de 1 an.

related posts

Modifică setările cookies