Nu e suficient sa il scoti pe copil la plimbare in aer liber. Nu il tine numai in carucior pe motiv ca e prea aglomerat sau ca se poate rani. Micutul tau e intr-o perioda in care invata si acumuleaza lucruri noi prin joaca, asa ca orice activitate printre alti copii sau care sa ii solicite atentia ii poate face numai bine, il ajuta sa-si faca prieteni si sa descopere lucruri noi.
1. Leagane si tobogane
Locurile de joaca pe care le gasesti in parcuri au o multime de echipamente si jucarii in aer liber, pe care micutul tau le va explora cu multa curiozitate si placere. E in avantajul lui sa il lasi sa incerce cat mai multe dintre ele, mai ales ca acum ai de unde sa alegi: de la tobogane colorate, pana la leagane de toate formele si casute ca din povesti. Supravegheaza-l indeaproape si lasa-l sa le incerce pe toate cele care sunt potrivite cu varsta lui. Isi va invinge multe temeri si isi va dezvolta abilitatile fizice.
2. Groapa cu nisip
In fiecare parc, locul de la “groapa cu nisip” e plin de micuti galagiosi. E unul dintre locurile lor preferate. Luati cu voi galetuse, lopatele, forme de plastic si ridicati impreuna castele sau lasa-l pe micut sa imparta jucariile sale cu un alt copil si sa lege noi prietenii. Verifica inainte sa va jucati locul respectiv. Sub nisipul fin se pot ascunde multe pericole: cuie, cioburi, sarme.
Daca te-ai saturat de locurile de joaca si de aglomeratia lor, iti propunem alte variante de distractie cu micutul tau pe iarba, in parc.
3. Rostogoliti mingea
Mingile de orice marime si culoare sunt preferatele copiilor. Daca micutul tau abia invata sa mearga, cu siguranta veti obosi la un moment dat, dar puteti continua joaca pe iarba. Luati cu voi o minge si o patura, cand plecati la plimbare. Asezati-va pe iarba si impingeti usor, de la unul la altul mingea. Nu e numai un moment de respiro pentru tine, dar si un prilej pentru copil sa invete sa isi coordoneze miscarile si sa isi intareasca bratele.
4. Micul colectionar
Daca ati trecut deja la categoria “oameni mari” si stiti sa mergeti si sa va plimbati pe alei, atunci puteti incerca un alt joc. Ia cu tine o galetusa si invata pe piciul tau sa fie un mic colectionar si sa adune de prin parc lucruri care ii atrag atentia: pietre frumoase, frunze, conuri, ghinde sau castane. Povesteste-i despre ele, explica-i de la ce pomi provin si lasa-l pe el sa le aleaga. acasa poate sa aiba cutiuta lui, unde sa isi etaleze colectia.
5. Sa invatam sunetele!
Cand ati obosit sa culegeti conurile din iarba, puteti sa va asezati pe banca si sa ascultati natura. Inchideti ochii amandoi si ascultati! Dupa scurt timp intreaba-l pe micut ce a auzit. Apoi, povesteste-i ce ai auzit si tu: o pasare, un greiere, un caine care latra, o masina care se aude in departare, vantul. E un exercitiu bun pentru ca il ajuta pe copil sa-si dezvolte auzul si vocabularul.
Cea mai mare incercare dupa cateva ore petrecute in parc este plecarea spre casa. De cele mai multe ori picii nu se dau dusi de la locul de joaca. Nu te enerva! Incearca sa ii explici ca veti reveni si maine in parc pentru o noua portie de distractie.