La ce trucuri apeleaza parintii din Bucuresti pentru inscrierea copiilor in clasa intai si pregatitoare


Sute de parinti din Capitala care au asteptat cuminti etapa a doua de inscrieri in clasa pregatitoare si in clasa I, intrucat au ales alta scoala decat cea de circumscriptie, au avut luni dimineata o mare surpriza: locurile in unitatile [...]


Sute de parinti din Capitala care au asteptat cuminti etapa a doua de inscrieri in clasa pregatitoare si in clasa I, intrucat au ales alta scoala decat cea de circumscriptie, au avut luni dimineata o mare surpriza: locurile in unitatile preferate s-au epuizat sau trebuie pastrate pentru alta etapa.

Ministerul Educatiei a anuntat in februarie un calendar riguros de inscriere in clasa pregatitoare si in clasa I, desfasurat in patru etape, prima fiind aceea in care aveau loc inscrieri in unitatile de circumscriptie. Datele transmise de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) inaintea inscrierilor erau imbucuratoare. Scolile cunoscute de ani ca fiind suprasolicitate aveau locuri multe, iar in circumscriptie erau recenzati cativa copii, mult sub numarul de locuri acordat prin cifra de scolarizare. Este exemplul de la Scoala 56, unde erau 53 de copii recenzati si 175 de locuri. La fel era situatia si la Scoala 11, 97 sau “Jean Monnet”.

Dar cu totul altfel au decurs lucrurile in primele zile dupa inceperea inscrierilor. Astfel, la Scoala 56, cele 175 de locurile au fost ocupate imediat, iar ISMB a fost obligat sa suplimenteze cu 50 numarul de locuri. Unitatea a avut 75 de locuri la clasa pregatitoare si 150 la clasa I, fara sa fi inceput etapa a II-a. Acest numar mare de inscrisi mult peste cel recenzat este rezultatul schimbarilor de domiciliu. Parintii si-au schimbat domiciliul pe strazi arondate Scolii 56, astfel ca ISMB s-a vazut obligat sa suplimenteze numarul de clase ca sa cuprinda toti copiii care locuiesc legal pe strazile arondate unitatii.

Autoritatile sunt neputincioase in fata acestor situatii, “legale” la prima vedere. Parintii fac dovada domiciliului in zona arondata scolii si se declara etnici germani pe propria raspundere. Primaria sectorului 1 Bucuresti anunta ca peste o mie de familii si-au schimbat domiciliul, majoritatea sa fie aproape de anumite scoli.

O situatie speciala apare la Colegiul german “Goethe”, unde pentru invatamantul obisnuit nu este niciun loc. Cu toate acestea, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, spunea ca in scoala se poate inscrie orice copil, chiar daca nu este vorbitor de germana. Pentru clasa materna-germana, in clasa pregatitoare sunt 150 de locuri si pentru clasa I o suta de locuri. In prima etapa au fost inscrisi 125 in pregatitoare si 146 in primar. Pentru etapa a II-a ar mai fi patru locuri. Problemele de la inscrierea la Colegiul Goethe depasesc toate asteptarile, spune o familie care isi cauta dreptatea la Inspectoratul Scolar al Capitalei.

Avem fetita care a urmat gradinita de stat in limba germana. Am asteptat etapa a II-a, intrucat ni s-a spus ca in prima etapa vor fi inscrisi doar cei de etnie germana. Astazi (luni-n.r.) am aflat ca nu mai sunt locuri. Parintii au apelat la tot felul de trucuri, au mers la notariat si au declarat pe propria raspundere ca sunt etnici germani, altii au divortat intrucat unul dintre criterii era acela ca micutul sa provina din familii monoparentale sau au schimbat domiciliul ca sa locuiasca in zona arondata scolii. Noi care am fost corecti, am pierdut. Este normal? Cred ca este mai usor sa inscriem fetita in Germania decat aici.”, spun parintii care spera sa gasesca un loc pentru fetita lor cu ajutorul Inspectoratului Scolar al Capitalei.

Autoritatile sunt relaxate. Parintii, nu. Sansa de a-si inscrie copilul legal in scoala pe care o doresc a disparut. Cei corecti ar fi trebui sa recurga si ei la trucul schimbarii domiciliului sau al divortului ca sa-si vada inscrisi copii intr-o scoala mai buna in etapa viitoare.

Sursa: Mediafax

related posts

Modifică setările cookies