Gateste mai mult ca de obicei, foloseste cantitati duble si ce ramane pune la congelator. Cand te vei intoarce acasa cu bebelusul vei avea la dispozitie mancare gata preparata.
Multe femei observa ca din aceasta saptaman uterul inceteaza sa se mai extinda. Pentru multe dintre gravide burtica nu va mai creste pana in momentul nasterii.
Esti mai nerabdatoare ca oricand sa-ti vezi nou-nascutul. E timpul sa-ti pregatesti bagajul pentru calatoria la spital. Ia cu tine toate lucrurile speciale de care crezi ca vei avea nevoie in timpul travaliului, plus obiectele necesare in timpul sederii postnatale.
Nu prea mai poti sa faci exercitii fizice, iar noaptea dormi din ce in ce mai prost. In aceste conditii, odihna de dupa-amiaza devine esentiala. Este bine sa-ti faci un obicei din asta, pentru ca in viitorul apropiat vei hrani bebelusul in timpul noptii si un somn scurt dupa-amiaza te va ajuta sa treci mai usor peste oboseala acumulata. Odihneste-te tinandu-ti picioarele in sus, pozitie care te va ajuta sa reduci umflarea gleznelor si disconfortul creat de geutate.
In aceasta perioada este bine sa-ti faci o analiza de sange pentru depistarea streptococului de grup B. Acesta nu afecteaza gravida, dar poate trece la copil in cazul unei nasteri naturale.
Nou-nascutii infectati trebuie monitorizati si tratati in spital. In cazul unei infectii, acestora li se va administra antibiotice. Netratat, streptococul de grup B poate duce la septicemie, meningita sau pneumonie.
Micutul tau masoara acum in jur de 48 de centimetri si cantareste aproximativ 2,8 kilograme. Cu cat va sta mai mult in burtica, cu atat va lua mai mult in greutate. Miscarile fetale se diminueaza datorita conditiilor dinlauntrul pantecului, unde spatiul devine din ce in ce mai limitat. Cu toate acestea, atata timp cat simti copilul foindu-se sau lovind in timpul zilei poti fi sigura ca este sanatos si puternic.
Idee pentru tati: Daca saptamana trecuta te-ai odihnit, acum e timpul sa recuperezi. Trebuie sa pui la punct toate acele mici detalii ce te vor ajuta sa nu fii luat pe nepregatite de inceperea travaliului partenerei tale (de saptamana viitoare asta se poate intampla oricand).
Daca nu-ti poti pune gandurile in ordine, te-ajutam noi:
• Invata rutele de acces catre spital. Trebuie sa stii cum sa ajungi si pe alta varianta in cazul in care cea pe care ati pornit se blocheaza din varii motive.
• Afla pe ce strada e intrarea in spital si vezi ce optiuni de parcare sunt in zona.
• Fa o lista cu numerele de telefon ale persoanelor ce trebuie sunate in momentul inceperii marelui eveniment.
• Pune deoparte un incarcator pentru telefon, pe care sa-l iei cu tine la spital. S-ar putea sa fie nevoie sa plecati in graba si sa astepti acolo ore intregi. Nu vrei sa te lase bateria cand ti-e lumea mai draga.
• Aranjeaza din timp cu cineva sa aiba grija de copiii mai mari (in caz ca aveti mai multi) atunci cand tu vei pleca cu mami la spital.
• Pune in masina cosuletul pentru transportarea bebelusului de la spital, acasa.
Vezi cate ai de rezolvat pe ultima suta de metri? Fii un tatic bun si un partener minunat in continuare. Mami se bazeaza mult tine!