Poate fi tentant sa aduci pe lume un copil in decorul familiar si primitor de-acasa. Posibilele riscuri si complicatii depasesc, totusi, beneficiile.
Sa nasti acasa in Romania este nesigur in primul rand pentru ca nu exista personal specializat pentru asa ceva. Alta este situatia in Olanda, spre exemplu, unde se inregistreaza cel mai mare procent de nasteri la domiciliu.
Revenind la situatia din tara noastra, metoda este aproape unanim privita drept o practica depasita si plina de riscuri, folosita doar la sate sau in comunitatile minoritare.
Citeste si: Metode si tendinte actuale pentru nastere
Singura oraseanca din Romania care si-a asumat doua nasteri acasa a fost Ana Maita. Aceasta a refuzat sa se supuna deciziei medicilor de a recurge la cezariana.
Femeia, care suferea de miopie, s-a documentat indelung si a reusit sa aduca pe lume, in perfecta siguranta, doi copii sanatosi, ambii nascuti in atmosfera calda a caminului parintesc.
Medicii privesc insa cu rezerva ideea nasterilor la domiciliu. Alegand aceasta metoda, femeile vor trece prin travaliu fara anestezie epidurala si fara administrarea de analgezice. Explicatia: numai medicii au dreptul sa foloseasca aceste procedee.
In plus, complicatiile care pot aparea in timpul travaliului nu pot fi rezolvate in lipsa personalului calificat si a aparaturii de specialitate. Daca totusi te gandesti sa incerci aceasta varianta, afla mai jos cand nu e sigur pentru tine si bebelus sa nasti acasa.
Prima nastere. De cele mai multe ori, prima oara travaliul este mai dureros si mai lung.
Citeste si: Nasterea: nevoi, vise si realitate. Tot ce trebuie sa stii ca sa ai o nastere perfecta
Varsta gravidei. Unii vor fi de parere ca esti prea tanara sau, dimpotriva, varsta e prea inaintata penru a naste acasa in siguranta. De fapt, trebuie sa-ti evaluezi starea de sanatate, nu varsta biologica.
Complicatii la prima nastere. Este evident ca, in acest caz, trebuie sa iei in considerare o noua nastere dificila. La nevoie, aparatura medicala poate fi de un real folos.
Sarcina gemelara. Este mult mai predispusa la aparitia complicatiilor. Travaliul este o experienta obositoare si in cazul unei sarcini obisnuite, mai ales cand e vorba de doi sau… mai multi copii.
Travaliul prematur. Daca durerile au inceput cu mult mai devreme decat te-ai fi asteptat, renunta la planul tau de-a naste acasa. Un copil nascut prematur are nevoie de asistenta medicala specializata.