Dermatologii dau verdictul: nu exista cosmetice suta la suta naturale


Pentru ca s-a tot vorbit in ultima vreme despre pericolul parabenilor din cosmetice, ne-am gandit sa lamurim problema cu ajutorul unui dermatolog.


Desi tot mai multe studii arata ca femeile intra anual in contact cu zeci de kilograme de cosmetice si cu conservantii din ele, realitatea este una: in 2010, nici o femeie care se respecta nu mai poate trai fara sampon, crema de fata, de maini, ruj, farduri etc. Asa ca am stat de vorba cu medicul dermatolog Viviana Iordache, de la clinica Miko Med sa aflam cat de periculoase sunt pana la urma cosmeticele.

Au tot aparut stiri despre pericolul chimicalelor din cosmetice. Cat este adevar si cat este minciuna?
Cosmeticele sunt chimizate de peste 30-40 de ani si doar in ultimii 5-10 ani, consumatorii au inceput sa fie preocupati de compusii chimici despre care se presupune ca ne-ar produce neplaceri. In primul rand, cosmeticele au durata variabila de contact cu corpul uman (de exemplu, o samponare dureaza 2- 3 minute, un antiperspirant ramane toata ziua). In al doilea rand, concentratiile sunt mult sub limitele de siguranta (altfel, nu ar putea sa fie omologate), iar in general suprafetele de contact sunt restranse. Din punctul meu de vedere, in general, nu se compara cu cantitatile pe care la mancam, le bem sau le respiram.

Ati avut paciente cu probleme de piele cauzate de cosmeticele cu multe chimicale?
Cele mai mari probleme sunt legate de folosirea de produse cosmetice nepotrivite, nu atat chimizate sau nechimizate. Singura problema reala este statusul alergic. Daca se declanseaza o alergie, este foarte greu de identificat daca pacienta a folosit multe produse cu multe substante fiecare (o banala crema de fata poate ajunge sa contina 30 pana la 50 substante diferite).

Sunt parabenii unele dintre cele mai periculoase ingrediente?
Unii parabeni sunt toxici, altii se pare ca sunt chiar cancerigeni, dar cantitatile din produsele cosmetice sunt mici.

Sunt mai bune cremele din farmacie fata de cele din supermarket?
Cu siguranta, cremele din farmacie sunt cele mai bune. Unele chiar mult mai bune decat cele din cosmetica de lux. In primul rand, sunt testate serios, timp indelungat, si au cel mai bun profil de siguranta. In al doilea rand, au studii clinice de eficacitate, reale, masurabile si inregistrate. In al treilea rand, sunt diversificate si au indicatii clare, nu sunt panacee. In al patrulea rand, majoritatea au ape termale, sterile, neindustriale, ceea ce scade mult cantitatea si numarul conservantilor.

Daca un produs cosmetic e scump inseamna ca e si bun?
Depinde ce intelegem prin scump. Produsele foarte ieftine - cativa lei - sunt in mod real necontrolate, se obtin din substante ieftine, industriale (vaselina, detergenti, apa de retea). Produsele foarte scumpe - mii de lei - se adreseaza psihologic unei categorii de cumparatori care au de regula asteptari nerealiste. Practic, la un pret mediu, sunt produse cosmetice de calitate, si alegerea trebuie facuta in functie de necesitati si asteptari, nu de pret.

Reprezinta cremele naturale, bio o alternativa buna la cosmeticele clasice?
Lumea nu intelege inca diferenta intre produse naturale si produse bio. Produs natural 100 la suta nu exista in comert. Nu ar putea avea valabilitate mai mare de 3 zile, poate nici atat, cu exceptia unor tincturi (ceea ce inseamna oricum alcool industrial) si uleiuri esentiale care insa nu sunt cosmetice propriu-zise. Se comercializeaza produse ce contin si substante naturale (de obicei plante), conservanti, emulgatori dezinfectanti, coloranti, stabilizatori, parfum in proportii variate. Produsul bio presupune ca plantele continute au fost cultivate bio (fara pesticide, etc) si controlate, dar asta nu inseamna ca acestea contin doar plante.

Cat de periculoase sunt cosmeticele din piata, de la tarabe?
Produsele de pe tarabe sunt greu de controlat ca provenienta (mai pot sa fie si falsuri). In plus, sunt tinute in conditii precare - soare si temperaturi extreme - ceea ce le poate altera.

Exista pericole in a folosi amestecuri babesti de pus pe fata, gen ou cu miere. lamai, castraveti etc?
Acestea nu sunt periculoase.

Care este explicatia faptului ca produsele cosmetice trebuie schimbate dupa o anumita perioada de utilizare?
Nu trebuie schimbate daca sunt bine tolerate si eficiente.

 
 

related posts

Modifică setările cookies