1. Diferite boli ale pielii, ca eczema, psoriazisul, dermatita seboreica (afectiune cutanata caracterizata prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate) sau existenta sporilor (ciuperca cunoscuta sub numele de Malassezia).
2. Sensibilitatea crescuta la anumite produse de ingrijire a parului. Multi cercetatori spun ca samponarea in exces poate incuraja aparitia matretii, deoarece irita scalpul.
3. Spalarea insuficienta a parului. Paradoxal, se pare ca si daca ne samponam parul prea rar, riscam sa acumulam uleiuri si celule moarte la suprafata scalpului si, deci, sa facem matreata.
4. O dieta care nu contine vitaminele si mineralele necesare pentru a ajuta la reinnoirea celulelor scalpului. Unii experti spun ca persoanele care nu consuma suficiente alimente care contin zinc, vitamina B si grasimi sanatoase sunt mai predispuse la matreata. Unele studii sugereaza ca dietele care sunt prea bogate in sare, zahar, condimente si alcool pot duce la accentuarea acestei conditii a pielii.
5. Uscarea frecventa a parului cu foehn-ul poate fi si ea o cauza a aparitiei matretii, dar si folosirea in exces a produselor de styling.
6. Expunerea scalpului la conditii atmosferice dure, ca vremea rece si uscata. Iarna, de exemplu, cand oamenii fac trecerea de la frigul de afara la incaperile incalzite, pielea tinde sa se decuameze mai des si matreata e o problema frecvent intalnita.
7. Scalpul uscat este predispus la aparitia matretii. In cazul acesta, matreata se manifesta prin fulgi mici, albi.
8. Dereglarile hormonale pot cauza aparitia matretii. Deseori matreata apare la pubertate, mai ales in cazul baietilor.
9. Stresul – atunci cand o persoana este stresata, nivelul hormonului raspunzator pentru aceasta stare (cortizolul) creste si duce la cresterea productiei de sebum. La randul ei, productia sporita de sebum duce la piele uleioasa, acnee si numeroase afectiuni ale scalpului (duce la aparitia dermatitei seboreice).
10. Matreata are si o component ereditara mica si se poate transmite intre membrii unei familii.
Dincolo de aceste 10 cauze care pot cauza matreata, trebuie sa stim ca ele determina aparitia microinflmatiei de la nivelul scalpului (detectata numai microscopic).