Iata deci cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont daca ai renuntat la ochelarii de vedere si ai ales sa porti lentile de contact. Sugestiile sunt, de asemenea, valabile daca le porti doar pentru a-ti schimba culoarea ochilor:
1. Spala-ti intotdeauna mainile inainte de a introduce sau a scoate lentilele de contact. Daca iti atingi din greseala ochiul cu germeni, risti sa te alegi cu o infectie neplacuta de care vei scapa doar cu ajutorul medicului.
2. Daca esti afectata de alergii, este posibil ca acestea sa se agraveze in momentul in care porti lentile de contact. Alergenii precum polenul se lipesc de ele si intra in ochi, accentuand senzatia de disconfort. Sfatul medicului ar fi ca in acele perioade ale anului in care alergiile iti afecteaza sanatatea sa porti mai degraba ochelari si sa renunti la lentile.
3. Tine in permanenta la indemana (in geanta si la birou) picaturile, mai ales daca petreci mult timp in fata computerului. Lentilele uscate nu numai ca sunt incomode si ingreuneaza vederea, ci ele pot chiar sa iti zgarie retina si sa provoace un rau iremediabil.
4. Poarta lentilele doar in perioada mentionata pe pachet. Daca au fost create pentru doua spatamani, poarta-le doar pentru doua saptamani si schimba-le in momentul in care “au expirat”.
5. Ia o pauza. Este dificil sa scapi de un obicei atat de bine impamantenit precum purtarea lentilelor de contact, insa trebuie sa le oferi ochilor tai sansa de a se relaxa. Alege produse care le permit sa respire si poarta macar 2 ore pe zi ochelari care sa permita oxigenului sa ajunga la cornee.
6. Fa-ti cel putin un control pe an la oftalmolog si cere-i parerea in legatura cu lentilele pe care le porti. El este singurul care iti poate recomanda produse care nu iti vor afecta ochiul si care iti poate recomanda produse auxiliare de specialitate.