Ce alimente trebuie sa eviti daca vrei sa ai o dantura perfecta si ce trebuie sa consumi iti explica Dr.Corneliu Gherasim, medic Stomatologie Generala la Dental Studio Cotroceni.
Dulciurile
Alimentele cu un continut ridicat de zahar pot provoca daune dintilor. Anumite produse alimentare cum ar fi zaharul alb, zaharul brun, zaharul ecologic, sucul de trestie de zahar, siropul de porumb, jeleurile si bomboanele care au o consistenta lipicioasa sunt foarte periculoase pentru dinti. La cateva ore dupa consumul acestora, in cazul in care dintii nu sunt curatati in mod corespunzator, poate incepe formarea cariilor.
Unele microorganisme prezente in saliva noastra consuma moleculele de zahar de pe suprafaţa dintilor, producand acizi. Acizii eliberati deterioreaza smaltul (stratul de la suprafata dintilor) si dizolva treptat calciul, cauzand astfel cariile dentare.
Painea, cerealele pentru micul dejun, covrigii
De asemenea, unele produse alimentare dublu-rafinate, cum ar fi faina alba si faina de grau, sunt si ele nocive pentru dinti. Painea, biscuitii, fursecurile, prajiturile, cerealele pentru micul dejun, briosele, produsele de patiserie, tortilla, covrigii si sandwich-urile ar trebui să fie evitate chiar daca sunt cumparate de la raionul cu produse ecologice. Cu cat produsul alimentar este mai rafinat cu atat el este mai nociv pentru dinti. In plus, aceste produse contin carbohidrati bogati in amidon si compusi simpli, care pot cauza carii dentare.
Alimentele lipicioase
In mod special produsele cu o consistenta lipicioasa ne afecteaza dintii si ar trebui evitate, deoarece raman la suprafata dintelui si asigura un mediu propice pentru dezvoltarea cariilor.
Fast-food-ul
Cei mai multi dintre noi consumam in mod regulat fast- food, obicei daunator atat pentru organismul cat si pentru dantura noastra. Produsele de genul acesta distrug structura dintelui , creand astfel conditiile potrivite pentru formarea si dezvoltarea cariilor dentare.
Atunci cand ne dorim un zambet frumos trebuie sa evitam ceaiul, cafeaua si bauturile carbogazoase. Pe langa modificarile de culoare ale dintilor, ingredientele artificiale influenteaza structura smaltului, participand la instalarea cariilor.
Laptele
De asemenea, laptele poate provoca carii agresive la copiii sugari. In cazul in care igiena dentara nu este mentinută in mod corespunzator, contactul regulat al biberonului cu dintii poate cauza asa-numitele carii de biberon. Acest tip de carii pot fi insa evitate prin curatarea dintilor si gingiilor sugarilor cu un tifon de bumbac umed.
Alcoolul
Excesul de alcool si fumatul pot cauza daune prin eliminarea smaltului, ducand astfel la decolorarea dintilor. In acelasi timp, acestea creaza o predispozitie la a face carii.
Cel mai bun sfat pentru a ne proteja dintii este sa mancam fructe proaspete si legume cu frunze verzi. Carnea, nucile si pestele sunt si ele bune pentru dintii nostri. Trebuie totusi sa fim constienti ca, indiferent ce am manca, daca igiena dentara nu este corespunzatoare atunci suntem mai predispusi la carii.
Igiena dentara corespunzatoare implica un periaj corect, repetat de doua ori pe zi, folosirea atei dentare cu regularitate si inlocuirea frecventa a periutei de dinti. La fel de important este sa nu uitati sa mergeti la un consult stomatologic cel putin o data la sase luni.