Pentru a afla cele mai bune sfaturi, am apelat la dr. Anca Vereanu, "Doctorul casei" din 15 septmebrie, la 16.30, pe AcasaTV:
Cum evitam aparitia cariilor?
Aparitia cariilor este prevenita printr-o igiena riguroasa, schimbarea periutelor de dinti des, la 3 luni maxim, folosirea unei tehnici corecte de periaj care sa intereseze absolut toti dintii. De asemenea, controale o data pe an si folosite in special de catre cei care au multe obturatii si coroane sau punti, a dusului bucal, care este un aparat ce curata toate spatiile dintre dinti say lucrari cu un jet de apa cu presiune.
Pacientii mei au in majoritate acest dus bucal si foarte multi mi-au declarat ca a fost una din cele mai bune achizitii si ca nu stiu cum au trait pana acum fara el! Recomand aceasta modalitate de igienizare in special pacientilor cu implanturi dentare, curatirea puntilor pe implanturi fiind mult mai facila. De asemenea dusul bucal previne aparitia cariilor prin indepartarea in totalitate a micilor resturi alimentare care pot ramane intre dinti si care in timp demineralizeaza dintii si apar cariile.
Dar ingalbenirea dintilor?
Ingalbenirea dintilor are legatura strict cu un periaj prea menajant si usor, cu consumul unor alimente colorate, dar uneori este legata de varsta mai inaintata.
In general ingalbenirea dintilor este observata la fumatorii cronici, adica peste 15 tigari pe zi. De obicei, aceasta ingalbenire este ireversibila chiar si prin procedee de albire si atunci este indicata acoperirea dintilor cu fatete sau coroane albe ceramice, care nu se mai ingalbenesc.
Despre ce ne veti vorbi duminica. in prima editie "Doctorul casei"? In prima editie voi aborda 2 teme. Prima eminamente medicala: tehnica chirurgiei laparoscopice. Am ales aceasta tema pentru ca laparoscopia este deja o procedura cat se poate de des intalnita in clinicile medicale si am vrut s-o prezint astfel incat sa o inteleaga fiecare.
Ideea mi-a venit intr-o zi cand cineva m-a intrebat de ce o sa-i faca ei doctorul 3 gauri ca sa-i scoata apendicele si de ce nu-i face o singura taietura mai lunga cum are toata lumea... Si asa m-am gandit ca si pe mine ma intreaba lumea in cabinet lucruri despre care eu ma astept sa le stie, dar de fapt n-au de unde sa le afle. Am fost intr-o sala de operatii unde am asistat, filmat si am pus 1000 de intrebari ca sa aflu si eu ce-i cu tehnica de chirurgie laparoscopica care usureaza mult viata pacientilor si refacerea este una mai rapida decat o operatie cu taieturi clasice.
A doua tema este una de interes larg, de la tineri de15-16 ani, la maturi si consta in tot ce poate avea legatura cu tatuajele: cum se fac, unde se fac, cum se scot, cu ce si unde se scot, consecintele pe tremen lung atat fizice, sociale, cat si psihologice. Am filmat intr-un salon de tatuaje cum se face un tatuaj, apoi am vorbit cu doctori despre cum se scoate un tatuaj. Am filmat chiar cum se scoate si avem si o parere a unei tinere care ne povesteste despre experienta ei legata de tatuajul pe care l-a facut la 16 ani, cu numele primului iubit si cum a incercat de 10 ori sa-l scoata pana la 28 ani si n-a reusit... pentru ca nu s-a dus unde trebuie.
Vezi mai multe despre "Doctorul Casei" si subiectele discutate de dr. Veereanu pe Facebook.