Dermatocosmeticele: ce le diferentiaza de restul produselor cosmetice si care sunt avantajele folosirii lor


Dermatocosmeticele sunt prin definitie produse de ingrijire a pielii cu diverse particularitati. Contin ingrediente cu proprietati farmacologice si sunt rezultatul multor etape de cercetare de laborator pentru a ingriji pielea sensibila, pentru copii , pentru pielea cu diferite afectiuni si nu numai. 


Dr Oana Octavia Spânu, medic specialist Dermatolog la Centrul Medical Academica, ne spune care sunt avantajele folosirii dermatocosmeticelor in ingrijirea zilnica.

"Dermatocosmeticele au actiuni benefice si asupra pielii sanatoase. Sunt de preferat in locul produselor cosmetice obisnuite pentru ca nu contin coloranti, conservanti si parfum", spune Dr Oana Octavia Spânu, medic specialist Dermatolog la Centrul Medical Academica.

Cu ce sunt diferite dermatocosmeticele fata de produsele cosmetice obisnuite? Care sunt avantajele folosirii lor?

Dermatocosmeticele au cateva caracteristici care le fac diferite de  celelalte produse cosmetice : sunt noncomedogenice, hipoalergenice, nu contin parabeni, sunt testate edermatologic sau oftalmologic. Exista pe piata game create special pentru fiecare tip de piele, ca tratament adjuvant sau de intretinere pentru diferite afectiuni ale pielii, sunt testate atat in laborator cat si in vivo dupa protocoalele studiilor clinice farmaceutice , astfel incat sa fie folosite in siguranta pentru ingrijirea zilnica a pielii, a parului sau a unghiilor.

Aceste produse pot contine in cantitati foarte mici ingrediente care sa exfolieze pielea,  sa aiba usor efect antiinflamator,  o capacitate de hidratare si protectie a pielii, sa fortifice reteaua de colagen si elastina din derm, sa depigmenteze .

Termenul de noncomedogenic se refera la faptul ca utilizarea produsului pe termen lung nu va bloca porii si nu va favoriza aparitia comedoanelor sau, de exemplu, agravarea acneei .

In tratamentul  medicamentos impotriva acneei se folosesc pentru refacerea hidratarii pielii, cu efect antiinflamator si antiseboreic.

Dermatocosmeticele sunt testate pentru a reduce si elimina potentialul de a da reactii alergice, de a irita ochii, de a dezvolta reactii de fotosensibilitate. Se stie ca multe produse cosmetice obisnuite care contin parfum ne irita pielea cand mergem la plaja sau ne lasa pete pigmentare pe zonele unde au fost aplicate!

Faptul ca dermatocosmeticele  nu contin foarte multi conservanti (parabeni), coloranti, parfumuri sau cantitati foarte mari ale acestora le face mai sigure din punctul de vedere al tolerantei de catre o piele cu probleme.

De exemplu, tenul cu diferite grade de acnee, tenul cuperozic, cu rozacee, melasma  sau dermatita seboreica, pielea foarte uscata, cu dermatita atopica sau foarte grasa vor necesita, pe langa tratamentul medicamentos recomandat  de doctor, curatare zilnica si aplicarea unor creme care sa amelioreze secretia de sebum, usturimea,  uscaciunea, descuamarea pielii sau roseata, sa atenueze petele pigmentare .

Evaluarile din studiile clinice sunt  intotdeauna efectuate de medici dermatologi si oftalmologi, astfel incat acuratetea produsului care va aparea pe piata sa fie una cat mai ridicata, eficienta sa fie certificata si riscul de reactii adverse cat mai mic.

Cum alegem aceste produse? Este intotdeauna nevoie de recomandarea medicului? Fac parte din aceasta categorie toate produsele din farmacii?

Nu toate produsele comercializate in farmacii fac parte din aceasta categorie (de exemplu, produsele organice), iar pentru alegerea lor ar trebui consultat in prealabil un specialist.

Cum spuneam, fiecare gama este destinata unui tip de piele sau unei afectiuni si ar trebui sa avem inainte un diagnostic, sunt produse contraindicate in anumite boli (de exemplu lotiunile tonice cu alcool sunt complet contraindicate la tenul cu rozacee),  iar folosirea nepotrivita a unui produs dermatocosmetic poate sa inrautateasca starea tenului sau a pielii capului!

De ce are nevoie pielea copiilor de o ingrijire speciala si ce produse recomandati?

Avand in vedere ca sistemul imunitar nu este complet dezvoltat  in perioada copilariei,  pielea micutilor este foarte sensibila si expusa la deshidratare, iritatii  si chiar la eczeme daca nu este ingrijita corect. Apelati la lotiuni de curatare blande, fara detergenti , aplicati in apa din cadita si nu direct pe pielea copilului, stergeti pielea copilului prin tamponare cu prosoape de bumbac si  folositi apoi creme sau uleiuri cu  continut variabil de lipide , in functie de tipul de piele al copilului. Gamele pentru copii au cel mai redus continut de conservanti si ingrediente cu potential alergenic si pot ingriji atat copilul cu piele normala, cat si pe cel cu  piele sensibila, dermatita de scutec sau dermatita atopica .

Sursa:

Dr Oana Octavia Spânu

Medic specialist Dermatolog

Centrul Medical Academica

http://www.academica-medical.ro/

  • Dermatocosmeticele: ce le diferentiaza de restul produselor cosmetice si care sunt avantajele folosirii lor

related posts

Modifică setările cookies