Sfatul nutritionistilor este sa inlocuiti cerealele gustoase cu ciocolata si alte zaharuri de la micul dejun cu cereale integrale, daca nu vrem sa ne trezim cu kilograme in plus.
“Cereale este o denumire generica. Sub denumirea de cereale se pot ascunde foarte multe feluri de alimente: de la cerealele integrale, sanatoase, pana la tot felul de cereale expandate, cu tot felul de zaharuri, ciocolata, care sunt un fel de bomboane si care nu sunt la fel de sanatoase precum cele integrale”, spune expertul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi.
Cerealele integrale ajuta la prevenirea obezitatii, datorita continutului ridicat de fibre. In plus, datorita capacitatii crescute de absorbtie a apei, prin cresterea volumului alimentelor ingerate, se produce o senzatie de satietate precoce.
O portie consistenta de cereale integrale contine vitaminele B, E si antioxidantii din germen, carbohidrati si proteine din membrana interioara si fibre, complexul de vitamine B si minerale, aflate in membrana exterioara.
Profesorul Mencinocopschi spune ca nu toate persoanele pot consuma cereale. “Si in cazul cerealelor pot interveni intolerante alimentare, cea mai grava fiind celiachia. Cerealele contin gluten care poate sa fie contraindicat persoanelor suferinde de celiachie”, spune Mencinicopschi.
Celiachia ste o afecţiune a aparatului digestiv, mai exact a intestinului subtire. Nu este o boală contagioasa, dar este ereditara si consta intr-o intoleranta alimentară la gluten. Glutenul este, in sens medical, denumirea cumulativa pentru proteinele din urmatoarele cereale cu spic : grau, orz, secara si hibrizii lor sau cerealele mama. Proteinele acestor cereale sunt toxice pentru persoanele care au dezvoltat aceasta intoleranta alimentara. Ovazul este ingaduit celiacilor in cazul in care este crescut separat de grau, orz si secara, iar terenul in care este cultivat nu contine urme din niciuna din acestea.
Mencinicopschi nu este fanul cerealelor: “Eu nu prea recomand consumul cerealelor dimineata. Micul dejun e masa cea mai importanta din zi, care poate fi constituita din alimente consistente, cum ar fi o carne slaba preparata corect. In alta dimineata putem manca oua, in alta peste. Lucrul acesta va ajuta metabolismul nostru sa gestioneze mai bine caloriile, sa le foloseasca in scop energetic in prima parte a zilei”, spune specialistul in nutritie.
Calorii baton cereale 350
Calorii baton cu musli si alune 320 - 400
Calorii baton cu ovaz si fructe 321
Calorii fulgi de grau 339
Calorii fulgi de orz 386
Calorii fulgi de ovaz 246
Calorii fulgi de porumb 357
Calorii fulgi de secara 322