Să-ți vopsești părul e una dintre cele mai rapide, simple și ieftine metode prin care să-ți schimbi radical aspectul. Pentru asta poți apela la un salon de înfrumusețare sau, dacă nu vrei să cheltui o mică avere, îți poți vopsi părul acasă. Indiferent dacă ai mai făcut asta sau nu, e bine să știi aceste lucruri înainte.
Culorile se estompează rapid
Orice femeie care a ales altă nuanță decât cea naturală îți va spune asta. Părul vopsit își poate pierde rapid strălucirea, având nevoie de îngrijire specială. Dintre toate nuanțele, roșul pare să se estompeze cel mai rapid, uneori chiar și în doar câteva zile.
Dacă te-ai mai vopsit, probabil știi deja că mare parte din culoare se duce la primele spălări. Dar știai că poți reduce acest inconvenient dacă nu te speli cu apă fierbinte? Cu cât temperatura apei e mai mare, cu atât vopseaua se ia mai repede de pe firele de păr și vei fi nevoită să o reaplici mult mai curând.
Alți factori care-ți vor estompa rapid culoarea părului sunt soarele, apa mării, poluarea și chiar spălarea mult prea frecventă cu apă dură pot duce la o estompare rapidă. Din fericire, poți lua măsuri: nu mai folosi produse pe bază de SLS (lauril sulfat de sodiu), aplică produse care au și protecție UV sau produse cu protecție la tratamentul termic, dacă folosești placa de îndreptat părul sau ondulatorul.
Vopsirea îți schimbă textura părului
Obținerea unei nuanțe deschise, de blond, necesită concentrații mai mari de substanțe chimice, care pot dăuna foliculilor și firelor de păr. Chiar și nuanțele închise pot schimba textura firului, însă, folosind produse de îngrijire precum șampoane, balsamuri sau măști de hidratare pentru părul vopsit, daunele produse sunt mult mai mici. Părul vopsit e, în general, mai uscat, mai predispus la încâlcire și rupere.
Produsele care conțin substanțe precum amoniac, peroxid sau parafenilendiamina sunt, în general, de evitat. De aceea, tot mai mulți specialiști recomandă alegerea unei vopsele pentru par cu o compoziție cât mai naturală. Unele astfel de produse conțin compuși organici, precum monoetanolamina, care reglează nivelul pH-ului, pentru a face cât mai puțin rău părului.
Trecerea de la o extremă la alta a culorilor se face treptat
Orice hairstylist îți va spune că nu e bine să te faci direct blondă, dacă tu ești brunetă sau ai părul șaten închis. E nevoie de răbdare pentru a obține rezultatul dorit, iar asta înseamnă că va trebui să treci prin 2-3 nuanțe înainte de a ajunge de la brunet la blond. Sau invers, de la blond la brunet. O trecere treptată te-ar putea feri și de surpriza neplăcută de a vedea că, de fapt, nu-ți place nuanța aleasă.
Părul blond e mult mai scump de întreținut
Și nu doar mai scump, ci necesită și mai mult timp pentru îngrijire. Lipsa de atenție te-ar putea costa, în sensul că părul tău va deveni mult mai fragil, mai ușor de rupt și mai tern. Un blond frumos are nevoie de o îngrijire specială, fiind mult mai sensibil la factorii de mediu. Asigură-te că părul tău blond e mereu hidratat și protejat, folosind măști reparatoare, spray-uri, uleiuri sau creme de protecție împotriva căldurii sau a apei de la piscină. Și nu uita, rădăcinile vor trebui vopsite la fiecare 6-8 săptămâni.
O metodă bună prin care nuanțele strălucitoare ale părului blond se pot păstra mai mult timp e să folosești șampoane speciale pentru păr vopsit sau un șampon nuanțator. Acestea conțin pigmenți care sunt absorbiți de firele de păr și ajută la păstrarea unei culori vibrante. Nu uita, poți alterna șamponul nuanțator cu unul de protecție, sau chiar uscat. Un hairstylist te poate sfătui mult mai bine cu privire la produsele potrivite tipului de păr pe care-l ai.
Ține cont de ten și coafură
Un profesionist nu te va lăsa să aplici orice fel de nuanță în păr, dacă va considera că nu se potrivește cu tenul tău. Chiar dacă ți s-ar părea că ai văzut o vedetă a cărei nuanță arată perfect, la tine s-ar putea să nu se potrivească. Din păcate, nu e ușor să-ți găsești nuanța potrivită. Depinde de gusturile tale, de culoarea ochilor, de nuanța pielii și coafură.
Și apropo de asta, recomandarea e să-ți faci întâi coafura și după aceea să te vopsești. Iar ca ultim sfat, culoarea părului va influența atât modul, cât și culorile în care te machiezi.