Mituri despre ingrijirea parului: cum ne afecteaza samponul, placa de par sau matreata sanatatea parului


Miturile despre par ne dau motive serioase de ingrijorare. Daca stam sa dam atenţie unora dintre acestea, ingrijirea parului devine un stres in sine. Si stim ca stresul, din pacate, nu e un mit. Asadar, relaxeaza-te!

Tag-uri:

Pentru ca vrem sa avem un par frumos citim si auzim tot felul de informații si ajungem sa dam crezare si celor mai absurde mituri. Fie ca ne dorim un par mai sanatos, mai des, mai stralucitor, mai lung sau mai blond, exista un mit care ne pune pe ganduri. Adevarat sau fals?

"Unul dintre miturile frecvent intalnite spune ca parul spalat prea des se usuca si se degradeaza. Dimpotriva, parul nostru are de suferit daca il lasam prea mult timp nespalat - pielea capului nu se mai poate lubrifia cu uleiuri naturale, parul devenind uscat si lipsit de stralucire. Recomandarea este sa ne spalam pe cap de cate ori simțim nevoia, chiar si zilnic daca este cazul, si sa alegem un sampon adecvat tipului nostru de par", spune Dr. Constantin Venerus – Popa – medic primar dermatolog Medsana. 

Cu siguranta ai auzit si alte zvonuri despre ingrijirea parului care se incadreaza tot in categoria mituri.

Un alt mit este si faptul ca parul poate deveni imun la sampon. In realitate nu exista dovezi stiințifice care sa ateste acest fapt. Oricat de mult este folosit, samponul indeplineste mereu acelasi rol – acela de a curața si de a ingriji atat pielea scalpului, cat si firul de par.

Placa de indreptat parul va schimba definitiv textura parului tau. Fals! Dupa un tratament de indreptare firul de par va fi afectat, insa radacina ramane intacta. Odata cu cresterea parului, textura revine la normal.

Se mai spune ca un sampon bun produce foarte multa spuma. Pentru a crea o experiența placuta in timpul spalarii parului, samponul poate incorpora ingrediente care imbunatațesc capacitatea de spumare, fara ca acestea sa influențeze puterea de curațare. Astfel mai multa spuma nu inseamna un par mai curat.

Exista voci care spun ca matreața este contagioasa. Matreața este o problema ce depinde de mulți factori, dar principala cauza ramane Malassezia, o ciuperca ce traieste pe scalpul sanatos al majoritații adulților, dar care uneori se inmulțeste necontrolat cauzand iritații care conduc la o reinnoire excesiva a celulelor.

Rezultatul este un numar mare de celule moarte. In timp ce se desprind de scalp, aceste celule se aglomereaza sub forma de matreața. Apariția matreții inseamna un scalp sensibil la factorii externi: radiații UV, poluare, spalare neregulata, dar si interni: exces de sebum, fluctuații hormonale, stres. Dar un lucru este sigur, toata lumea are Malassezia, aceasta este prezenta in mod natural in flora scalpului, dar in proporții controlate.

  • Mituri despre ingrijirea parului: cum ne afecteaza samponul, placa de par sau matreata sanatatea parului

related posts

Modifică setările cookies