Aspectul nasului influenteaza intreaga fizionomie a fetei, motiv pentru care disproportionalitatea, defectele nazale sau problemele respiratorii cornice uneori trebuie corectate, iar cel mai rapid si eficient mod de a salva situatia este rinoplastia.
„Aceasta interventie se face doar dupa varsta de 16 ani, intrucat pana atunci nasul trebuie sa isi fi incheiat procesul de dezvoltare. Cu doua saptamani inainte de operatie, administrarea aspirinei sau a medicamentelor ce o contin este interzisa, iar aparitia unei raceli sau a unei infectii poate duce la amanarea interventiei ”, spune chirurgul estecian, Calin Dobos.
Pacientul trebuie sa fie complet si corect informat inainte de a face o rinoplastie!
Temerile, problemele sau curiozitatile sunt firesti si cel mai adesea isi gasesc solutii in discutiile avute in prealabil cu medicul chirurg.
1. In Romania exista condtii la fel de bune ca in alte tari?
Rata de success a operatiilor de rinoplastie in Romania este la fel de mare sau chiar mai mare decat cea din alte tari. In ceea ce priveste chirurgii romani, pregatirea si abilitatile lor nu pot fi puse la indoiala. Pacientii pot alege clinici private, dotate cu aparatura de ultima ora si conditii de spitalizare excelente, asemanatoare cu cele din strainatate, pentru preturi mai mici insa.
Avantajele de care beneficiaza pacientii care se opereaza in Romania sunt scutirea cheltuielilor de transport intr-o tara straina (de cele mai multe ori considerabile) si mancarea. Mai mult, in Romania vor exista fara indoiala apropiati care sa te ajute cu recuperarea in primele zile dupa operatie. Nu mai spunem ca in cazul unor complicatii e imposibil sa mergi iar afara din tara! In fapt, Romania e cea care atrage paciente din alte tari. Personal am paciente din toate tarile Europei de vest (Austria, Germania, Franta, Spania, Italia, Anglia, Belgia etc), dar si din Turcia, Iran, Maroc, Emiratele Arabe etc.
2. Pot purta ochelari dupa operatia de rinoplastie?
Este de preferat sa se astepte in jur de 30 de zile dupa operatie sa nu se utilizeze lentile de contact sau ochelari cu sprijin pe obraz.
3. Care este diferenta dintre rinoplastia deschisa si cea inchisa?
Rinoplastia deschisa consta in crearea unor mici incizii in interiorul fiecarei nari, care vor fi unite la nivelul columelei. Prin acestea medicul chirurg poate ridica pielea de pe oasele si cartilajele nasului pentru a examina clar structura acestuia si pentru a corecta imperfectiunile formei sau structurii nazale. In functie de complexitatea operatiei, aceasta poate dura intre 1 si 3 ore in care pacientul va fi sub anestezie generala. Este recomandata cand varful nasului trebuie remodelat, in corectarea devierilor laterale, in micsorarea nasului sau in rinocorectii secundare. Majoritatea autorilor si chirurgilor care-i invata pe altii, recomanda in majoritatea cazurilor rinoplastia deschisa.
Rinoplastia inchisa difera fata de cea deschisa prin gradul de complexitate si presupune o incizie in interiorul narilor, fara ca acestea sa fie unite, prin care se acceseaza restul nasului. Rinoplastia inchisa este recomandata celor care doresc corectia septului sau corectii minore. Daca prin rinoplastie inchisa se face reducerea“cocoasei”, pielea nu se scoate si atunci devine prea lunga, si asta duce la un aspect de nas cu varf rotund si prea mare.
4. Care sunt complicatiile ce pot aparea in timpul operatiei?
Spre deosebire de alte interventii chirurgicale, in cazul rinoplastiei riscurile sunt minime. Nu am intalnit hemoragie, infectie, necroza, desfacerea operatiei.
Tumefactiile si echimozele fac parte din recuperarea fireasca si nu trebuie considerate a fi complicatii.
5. Pot aparea riscuri postoperatorii?
Cicatricile, neregularitatile de la nivelul dorsului nazal, coborarea varfului nasului, periosta si pericondrita (apar in urma unei traumatizari si inflamari la nivelul periostului si pericondrului),
sinechiile (lipiri ale mucoasei respiratorii) sau paresteziile si hipoestezia(tulburari de sensibilitate care dispar dupa cateva luni) sunt temporare, dispar in cateva saptamani. Sigur ca zona va fi menajata un timp si se respecta niste reguli postoperatorii indicate de medicul chirurg.
In urma unei rinoplastii executate corect, nasul trebuie sa aiba o forma perfect stabila care se va incadra in restul organismului si care va evolua de-a lungul anilor odata cu intregul corp.