Știai că modul de utilizare al produselor cosmetice este la fel de important precum calitatea acestora? Pentru că îți dorești ce e mai bun pentru pielea ta, ține cont de aceste recomandări și învață să folosești în mod corect produsele de îngrijire a tenului:
Ține cont de ordinea recomandată pentru aplicare
Iată un plan simplu și totodată o rețetă care nu poate da greș: curăță tenul, folosește sau nu o loțiune tonică, aplică un tratament facial sau un serum, continuă cu crema de fata, protejează cu cremă cu factor de protecție solară și apoi aplică machiajul. Așa îți poți începe fiecare zi, fără vreo îndoială că ai greșit ceva. Este o regulă universal valabilă în industria de înfrumusețare: aplică produsele în ordine crescătoare, de la cel mai lejer și până la cel mai dens. Sau, dacă vrei una mai complexă, aplică întâi formulele care conțin retinol, acid glicolic, acid salicilic sau ingrediente care susțin uniformizarea nuanței tenului și continuă-ți rutina cu produsele calmante sau hidratante, de la formula cea mai lejeră și până la cea mai consistentă.
Urmărește termenul de valabilitate
Cele mai multe produse de îngrijire au un termen de valabilitate de 6-12 luni de la deschidere. Poți folosi produsele de machiaj și crema cu SPF timp de un an, de exemplu, dar pentru alte produse, cum ar fi crema antirid, este indicat să verifici recomandările producătorului și să îți notezi undeva momentul primei utilizări. De altfel, semnele că nu ar trebui să mai folosești un produs se pot manifesta prin schimbarea culorii sau a consistenței acestuia, prin mirosul neplăcut sau prin apariția iritațiilor ulterior utilizării. Astfel de semne pot apărea și dacă nu păstrezi corespunzător produsele cosmetice, așadar, asigură-te că acestea sunt depozitate într-un loc răcoros, uscat și nu au acces la lumina directă a soarelui.
Alege produsele potrivite pentru tenul tău
Este ușor să afli ce tip de ten ai. Presează un șervețel pe față imediat după ce te-ai trezit și, dacă observi urme uleioase sau translucente, probabil tenul tău este unul gras. Dacă șervețelul este curat, pielea ta este uscată. Tenul mixt va lăsa urme de sebul în zona T (frunte, nas, bărbie), pe când tenul normal va lăsa urme uniforme și discrete pe șervețel. Dacă ai tenul sensibil, e imposibil să nu fii deja conștientă de asta, din cauza roșeții și a iritațiilor care îți dau bătăi de cap.
Citește eticheta și urmează instrucțiunile
Trebuie să fii atentă cât, când și unde aplici produsele cosmetice. Eticheta listează ingredientele în funcție de concentrație, de la mult la puțin. Tot pe etichetă, vei identifica particularități ale produsului, cum ar fi că nu este potrivit pentru pielea din jurul ochilor sau că ar trebui aplicat seara și evitată expunerea la soare ulterior aplicării. Eticheta trebuie să devină prietena ta cea mai bună, deoarece îți furnizează informații prețioase. În plus, cu timpul, te vei familiariza cu ingredientele care îți fac bine și vei învăța să cauți produse cosmetice care le conțin.
Ai răbdare
Nu există produse cu efect imediat și durabil. Poate dura între șase și douăsprezece săptămâni de la prima utilizare și până la obținerea unor rezultate vizibile. De regulă, producătorii oferă informații orientative privind efectele, cert este că nu te poți aștepta la miracole peste noapte și la produse-minune, care să îți schimbe viața într-o clipită.
Sporește absorbția
Pentru a-ți ajuta tenul să primească produsele, exfoliază-l regulat cu acid glicolic sau retinol și folosește o perie facială, pentru a îndepărta celulele moarte și a crește capacitatea de absorbție a tenului tău. Aplică apoi un strat de serum sau de cremă hidratantă, cât timp fața este încă umedă, deoarece tenul va primi mai ușor ingredientele active împreună cu apa, atunci când porii sunt deschiși.
Alege produse cu beneficii multiple
Nu ai nevoie de o valiză plină cu produse cosmetice, pentru a te putea bucura de numeroase efecte. Caută acele produse cosmetice care conțin mai multe ingrediente active compatibile cu tenul tău și folosește-le conform instrucțiunilor de utilizare. De exemplu, crema hidratantă de zi poate avea și factor de protecție solară, iar serumul pe care îl folosești seara pentru a-ți hidrata tenul ar putea conține și retinol, pentru o exfoliere delicată.
Ascultă-ți pielea
Fii atentă la schimbările prin care trece tenul tău și la reacțiile pe care le are atunci când folosești anumite ingrediente. De altfel, este indicat să introduci produsele noi în rutină treptat și pe rând, tocmai pentru a putea depista eventualele efecte adverse și a identifica fără eforturi cauza.
Îngrijirea tenului este o adevărată artă, care îți impune informare, disciplină și adaptare continuă. Urmează aceste sfaturi și bucură-te de o piele frumoasă și sănătoasă, indiferent de brandurile pe care le alegi pentru a-i satisface nevoile de hidratare, exfoliere sau vitaminizare.
Foto: Freepik