Sebumul este „o secreție uleioasă a glandelor sebacee”. În principiu, acest ulei natural al pielii ajută la menținerea unui nivel normal de umiditate și, în plus, protejează pielea de deteriorare.

Atât excesul, cât și producția insuficientă de sebum pot provoca probleme la nivelul pielii, motiv pentru care este important să găsiți modalități de a menține nivelul acestuia în echilibru, cum ar fi un gel pentru normalizarea secreției de sebum.

Ce este sebumul?

Sebumul este o substanță ceroasă, grasă, care este compusă din trigliceride, esteri de ceară, scualen (o lipidă) și acizi grași. Sebumul este o parte componentă a uleiului natural al pielii, însă nu este singurul lucru care face ca pielea să se simtă mai grasă. Acest lucru se produce după ce sebumul se combină cu celulele moarte ale pielii, transpirația și bacteriile.

Sebumul este produs de glandele sebacee. Acestea sunt glande exocrine microscopice care se găsesc în piele și care se deschid de obicei în foliculii de păr. Există, de asemenea, unele glande sebacee care nu sunt conectate la foliculii de păr. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste glande se găsesc în zonele acoperite cu păr.

Sebumul se găsește în preponderență pe față și scalp. Acesta este motivul pentru care coșurile apar de cele mai multe ori pe față și pentru care părul se îngrașă dacă nu este spălat.

Sebumul este produs pe toata suprafata corpului, cu excepția palmelor și tălpilor, zone care pot deveni crăpate și uscate din cauza lipsei de umiditate.

Producția de sebum fluctuează ca răspuns la schimbările hormonale. Hormonii sexuali masculini, în special testosteronul, joacă un rol important în reglarea activității glandelor sebacee.

Producția de sebum atinge vârful la scurt timp după naștere și scade în prima săptămână de viață. În timpul pubertății, testosteronul “invadează” organismul, declanșând o nouă creștere a producției de sebum. Nivelurile de testosteron și sebum scad în mod natural odată cu vârsta.

Ce funcţie are sebumul?

Sebumul contribuie cu 90% din lipidele - molecule de grăsime - de pe suprafața pielii. Aceste lipide blochează umiditatea în piele și protejează pielea de radiațiile UV și alte cauze ale problemelor de piele.

De asemenea, sebumul transportă antioxidanți solubili în grăsimi, cum ar fi vitamina E, la suprafața pielii. Această acțiune poate ajuta la prevenirea leziunilor oxidative ale pielii.

Între timp, acidul sapienic și alți acizi grași găsiți în sebum ajută la combaterea bacteriilor Staphylococcus aureus, care pot provoca infecții cu stafilococ și care pot contribui la apariția dermatitei atopice.

Multe componente ale sebumului, printre care acizii grași și scualenul, au proprietăți antiinflamatorii.

Ce beneficii are sebumul?

Pe lângă faptul că reduce inflamația, sebumul poate menține sănătatea pielii și în alte feluri:

  • Hidratează: Sebumul ajută la menținerea umidității în interiorul pielii, ceea ce susține hidratarea și flexibilitatea pielii.
  • Transportă antioxidanți: Sebumul transportă antioxidanți liposolubili la suprafața pielii. Antioxidanții sunt compuși naturali care protejează împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi.
  • Protejează împotriva microbilor: Sebumul este ușor acid, cu un pH cuprins între 4,5 și 6,0. Drept urmare, ajută la prevenirea pătrunderii în piele a agenților patogeni dăunători, cum ar fi bacteriile și virusurile.

Cum puteți echilibra producția de sebum?

De obicei, puteți utiliza creme, săpunuri și alte substanțe topice pentru a ajuta la tratarea semnelor și simptomelor asociate cu dezechilibrul producției de sebum.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, există unele dovezi care sugerează că alimentația poate influența producția de sebum. Dacă nu reușiți să identificați cu ușurință factorii declanșatori specifici, puteți încerca să eliminați treptat anumite alimente din dietă.

În cazuri severe, medicul poate prescrie medicamente hormonale sau suplimente care pot echilibra producția de sebum din interior.

Cum puteți reduceți producția de sebum dacă aveți pielea sau părul gras?

Puteți discuta cu un medic despre pilulele contraceptive combinate. Combinația de estrogen și progestin poate ajuta la reducerea producției de sebum.

Dacă aveți acnee severă, specialistul poate prescrie și isotretinoin. Acest medicament oral poate reduce producția de sebum cu până la 90%.

Anumite alimente au fost, de asemenea, legate de producția de ulei în exces și de acnee. Evitarea alimentelor care perturbă nivelul zahărului din sânge sau care au un conținut ridicat de grăsimi saturate ar putea ajuta la reducerea producției de ulei din interior.

Cum să creșteți producția de sebum dacă aveți pielea și părul uscat?

Dacă aveți pielea uscată, puteți face un inventar al produselor pe care le utilizați pe piele și păr. Acestea sunt șampoane, demachiante, machiaj, detergent de rufe - orice intră în contact cu corpul.

Alcoolul, acizii și parfumurile sunt ingrediente cunoscute pentru faptul că provoacă iritații la nivelul pielii. În cazul în care este posibil, utilizați produse destinate pielii sensibile sau produse fără parfum.

În plus, poate fi util să faceți dușuri cu apă călduță, nu fierbinte. Apa excesiv de caldă elimină uleiurile de pe păr și piele.

Și, dacă nu utilizați deja o cremă hidratantă pe față și loțiune pe corp, acum este momentul să începeți.

De asemenea, este esențial să beți mai multă apă și să consumați mai multe grăsimi sănătoase, cum ar fi omega 3.

Dacă bănuiți că producția insuficientă de sebum este cauzată de un dezechilibru hormonal, discutați cu un medic. Acesta poate recomanda terapia cu testosteron pentru a ajuta la creșterea producției.