(P) Trucuri pentru prevenirea sau ameliorarea problemelor cutanate


Pielea oferă sprijin organismului în multe moduri. În primul rând, funcționează ca o barieră de protecție împotriva factorilor externi dăunători, precum virusuri, bacterii, poluanți și raze ultraviolete. De asemenea, poate fi percepută ca un sistem de alarmă. Drept urmare, este important ca, la rândul ei, pielea să fie protejată, astfel încât să-și poată îndeplini corespunzător rolul.


Pielea conține terminații nervoase care ne ajută să simțim când un obiect este ascuțit sau este prea fierbinte și ne-ar putea răni. Astfel, ne putem îndepărta rapid, evitând o iritatie a pielii sau o rană profundă. Totodată, glandele sudoripare și micile vase de sânge din piele contribuie la controlul temperaturii corporale, iar celulele din piele transformă lumina soarelui în vitamina D, care este importantă atât pentru sănătatea cutanată, cât și pentru menținerea unei structuri osoase puternice. 

Nu în ultimul rând, pielea ne poate avertiza cu privire la o problemă de sănătate. O erupție cutanată, care provoacă prurit (mâncărimi), poate fi un simptom al unei alergii sau infecții. Schimbarea nuanței pielii poate fi un semnal de alarmă pentru o problemă internă. De pildă, pielea îngălbenită ar putea indica o boală de ficat. Totodată, alunițele care își schimbă forma și culoarea pot fi un semn de avertizare pentru cancerul de piele.

Unele probleme cutanate pot fi genetice, altele pot fi asociate înaintării în vârstă, însă cele mai multe apar ca urmare a stilului de viață și a rutinei de îngrijire. De aceea, este important să luăm măsuri de prevenire a problemelor cutanate și să îi oferim pielii o îngrijire propice.

Iată câteva trucuri care te pot ajută să previi apariția unor afecțiuni comune ale pielii sau să ameliorezi simptomele altora:

Respectă rutina de îngrijire

Îngrijirea pielii este esențială pentru a întârzia apariția liniilor fine și a ridurilor, precum și pentru a preveni unele boli de piele. De aceea, e nevoie de o rutină corectă de îngrijire a pielii.

În primul rând, este important să folosești produse de îngrijire care corespund nevoilor pielii. Pentru aceasta, este necesar să știi ce tip de piele ai (grasă, uscată, normală sau mixtă) și ce sensibilități. Totodată, dacă suferi de o afecțiune cutanată cronică, trebuie introduse în rutina de îngrijire produse care ajută pielea să arate și să se simtă cât mai bine.

Rutina de îngrijire a pielii cuprinde două etape importante: curățarea și hidratarea. Dimineața, înainte de culcare și după realizarea unor activități solicitante, este important ca pielea să fie spălată, pentru a fi îndepărtate impuritățile.

Curățarea delicată ajută pielea să arate cât mai bine. Pentru a-ți curăța delicat fața, este bine să te speli cu apă călduță, nu fierbinte, și să folosești un produs de curățare blând, aplicând delicat produsul printr-o mișcare circulară cu vârful degetelor.

Următorul pas este hidratarea pielii. Alege o cremă sau un serum adaptat tipului de piele și nevoilor sale.

Pentru a avea pielea luminoasă și cu aspect sănătos cât mai mult timp, exfolierea este o altă etapă care ar trebui introdusă în rutina de îngrijire a pielii, o dată sau de două ori pe săptămână. Astfel, sunt îndepărtate celulele moarte ale pielii și procesul de regenerare celulară este accelerat. Folosirea unui spray cu apa termala ajută la calmarea pielii și o protejează de radicalii liberi.

Limitează expunerea la soare

Una dintre cele mai importante modalități de a avea grijă de pielea ta este să o protejezi de soare. Expunere prelungită la soare poate provoca riduri, pete de vârstă și alte probleme ale pielii. Riscul de a suferi de cancer de piele este mai mare ca urmare a expunerii la razele ultraviolete.

Pentru o protecție solară completă, este necesar să folosești o cremă cu spectru larg de acoperire și factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 15.  De asemenea, este bine să eviți expunerea la soare între orele 10.00 și 16.00, când radiațiile UV sunt foarte puternice, și să porți îmbrăcăminte care să protejeze pielea: cămăși cu mâneci lungi, pantaloni lungi și pălării cu boruri largi.

Renunță la vicii

Fumatul contribuie la apariția ridurilor. Fumatul îngustează micile vase de sânge din straturile exterioare ale pielii, ceea ce diminuează fluxul sangvin și face pielea mai palidă. De asemenea, pielea nu mai are parte de nutrienții necesari pentru a-și păstra sănătatea.

De asemenea, fumatul deteriorează colagenul și elastina, fibrele care conferă pielii rezistență și elasticitate. Drept urmare, îmbătrânirea prematură a pielii este mai frecventă în rândul fumătorilor.

Ține sub control nivelul de stres

Stresul poate provoca anumite sensibilități la nivel cutanat și poate declanșa erupții acneice. Pentru a avea o piele sănătoasă și o stare de spirit bună, este important să gestionezi nivelul de stres. Asigură-te că dormi între 7 și 9 ore în fiecare noapte, setează prioritățile profesionale, nu te angaja în proiecte care te suprasolicită și alocă-ți timp pentru activitățile care îți plac și care te relaxează (drumeții, yoga, dans, grădinărit, citit etc.).

Unele boli de piele, cum ar fi psoriazisul și eczema, apar, adesea, din cauza stresului, iar simptomele unor afecțiuni cutanate, precum acneea și rozaceea, pot fi exacerbate din cauza stresului. De aceea, este necesar să ții sub control nivelul de stres.

Acordă atenție schimbărilor la nivel cutanat

Fiecare schimbare la nivel cutanat poate fi un semnal de alarmă pentru o afecțiune a pielii. Autoexaminarea pielii te poate ajuta să depistezi cancerul de piele în stadiu incipient, când este ușor de tratat. Dacă observi o schimbare a formei sau culorii unei alunițe ori dacă ai o iritație care nu trece de la sine în câteva zile, este necesar să îți faci o programare la un medic dermatolog.

Așadar, acordă o atenție sporită pielii tale pentru a o ajuta să-și îndeplinească rolul de protecție. Dacă ai o rutină corectă de îngrijire și un stil de viață sănătos, poți avea pielea frumoasă și luminoasă la orice vârstă. 

 

 

 

 

 

related posts

Modifică setările cookies