”În funcție de specificul fiecărei încăperi putem alege pardoseli din lemn, ceramică, sau chiar microciment, însă este important ca acestea să se potrivească între ele, mai ales dacă spațiul este de dimensiuni mici deoarece o pardoseală unitară face ca acesta să pară mai mare”, a spus Raluca Pavel, co-fondator Iconist. 

Dacă ar fi să trecem în revistă cele mai întâlnite soluții pentru pardoseli, ele s-ar împărți astfel: 

• Parchet. Cel din lemn masiv oferă o estetică naturală și caldă, este durabil, poate fi șlefuit și reparat. Însă, poate fi costisitor și necesită o întreținere periodică. Dacă ne gândim la pardoseala laminată cu aspect de lemn - este mai accesibilă decât cea din lemn masiv, mai ușor de instalat și disponibilă într-o varietate mare de stiluri. Însă, există riscul să nu fie la fel de durabilă ca parchetul din lemn masiv și nu poate fi șlefuită.

• Gresie sau faianță. Extrem de durabile și ușor de întreținut, rezistente la apă, ideale pentru băi și bucătării. Atenție! Pot fi reci la atingere și dure, iar instalarea poate fi complexă. 

• Micro ciment. Oferă un aspect modern și minimalist, este rezistent și ușor de personalizat. Din păcate, unul dintre dezavantaje este legat de instalare profesională, iar costurile pot fi ridicate.

• Pardoseală din marmură sau piatră naturală. Este un produs estetic și durabil, ideal pentru locuințe cu amenajări sofisticate. Atenție însă, pentru că acest gen de produs necesită îngrijire și întreținere periodică pentru a preveni petele.

”Este foarte important să ai în calcul și tipul pardoselii în funcție de soluția de încălzire propusă. Este mult mai comun în zilele noastra să folosim încălzire în pardoseală și, de aceea, este important să alegi o pardoseală care să permită un transfer termic optim. Desigur gresia și placările ceramice în general sunt foarte potrivite, dar la fel poate fi folosit parchetul. Este recomandat parchetul dublu sau triplu stratificat și nu o pardoseală laminată”, a spus Mihai Pavel, co-fondator Iconist. 

Așadar, alegerea pardoselilor pentru spațiile rezidențiale depinde de stilul dorit, bugetul disponibil și specificul încăperii. Este important să iei în calcul toți factorii atunci când ai de gând să iei o decizie în acest sens.