Pe de o parte, nu vrei să sacrifici funcționalitatea de dragul aspectului, iar pe de altă parte, îți dorești ca spațiul în care locuiești să fie unul cald, primitor și cochet, care să îți reflecte personalitatea și stilul.
Amenajarea unei garsoniere nu este o misiune ușoară, dar cu puțină planificare în avans și cu punerea în aplicare a unor trucuri de design, spațiul se poate transforma cu ușurință într-unul în care să-ți facă plăcere să locuiești.
Separă inteligent spațiile
Una dintre problemele de care se lovesc cei care locuiesc în studiouri sau garsoniere este faptul că dormitorul servește și drept living, iar bucătăria se confundă uneori cu balconul. Delimitarea spațiului astfel încât să creezi mai multe zone, fiecare îndeplinind o funcție bine stabilită, te poate ajuta să-ți organizezi mai bine locuința, să menții ordinea cu ușurință și să nu simți că locuiești într-o cutie de chibrituri. Unul dintre cele mai cunoscute trucuri este transformarea bucătăriei într-una open space, pentru a da un aspect mai spațios livingului, dar delimitând-o de acesta prin intermediul unei insule sau a unei mese de bar.
De asemenea, dormitorul poate fi delimitat de living cu ajutorul unei draperii, al unui paravan decorativ sau al unui perete despărțitor. Pentru amenajarea spațiului destinat odihnei există numeroase soluții pentru toate gusturile și buzunarele. Aceste idei de amenajare pentru un dormitor mic te vor convinge că nu e nevoie să faci compromisuri când vine vorba de confortul tău.
Alege de la bun început o schemă cromatică simplă
Culorile pe care le folosim în amenajarea unui spațiu au puterea de a transforma complet atmosfera. Nuanțele închise au o eleganță aparte, însă atunci când ne folosim de ele pentru a decora o încăpere de mici dimensiuni, rezultatul va fi un spațiu care pare mult mai îngust decât e și, uneori, sufocant.
În schimb, dacă alegi o schemă cromatică formată din nuanțe deschise vei reuși să aduci în casa ta o atmosferă aerisită și să creezi iluzia unui spațiu mai mare. Designerii de interior ne recomandă să ne limităm la două culori care să se complementeze armonios și, dacă simțim nevoia de mai multă culoare, să ne folosim de decorațiuni pentru a da viață spațiului.
Nu neglija importanța spațiilor de depozitare
Spațiile de depozitare sunt indispensabile în orice locuință, cu atât mai mult într-una de mici dimensiuni. De aceea, ar trebui să iei în calcul acest aspect încă de când începi să cauți piesele de mobilier pentru amenajare. De exemplu, un pat cu o cutie pentru depozitarea lenjeriilor de pat, a păturilor sau a pijamalelor îți va economisi mult spațiu în dulap, astfel încât să ai mai mult loc pentru haine.
Un raft suspendat în bucătărie poate fi locul ideal în care să păstrezi ustensilele prea mari pentru a fi depozitate în dulapuri, condimentele, tacâmurile sau câteva plante decorative care să înfrumusețeze acest spațiu. Taburetele cu spații generoase de depozitare, coșurile agățate în spatele ușilor de dulap ori cutiile modulare pentru organizare sunt extrem de practice într-o garsonieră și îți oferă suficientă flexibilitate pentru a nu face rabat nici de la aspectul designului pe care ți-l dorești.
Adaugă un plus de personalitate cu ajutorul decorațiunilor
Dincolo de schema de culori aleasă și stilul de amenajare preferat, cea mai bună metodă prin care poți „injecta” personalitate unui spațiu este cu ajutorul decorațiunilor. Acestea pot sparge monotonia oricărui tip de design, te ajută să aduci un plus de culoare în orice încăpere și îți reflectă din plin stilul personal. Plantele verzi sunt opțiunea ideală pentru a face un spațiu să pară mai plin de viață și mai aerisit, ramele cu fotografii personale îți vor aminti mereu de momentele frumoase, pernele decorative adaugă un plus de confort și eleganță unui living, în timp ce tablourile sunt elementul perfect pentru a atrage atenția într-o încăpere decorată minimalist.
Sursa foto: Andrew Neel from Pexels