Cum îi înveți pe copii despre importanța curățeniei și implicarea în acest proces


O mare parte din educația care contează pentru copii vine chiar de acasă. Indiferent că aceasta este sub formă de exemplu sau că începi să le formezi anumite obiceiuri importante în mod conștient, aceștia trebuie să fie expuși la diferite situații.


Curățenia este un element important în viața tuturor, motiv pentru care copiii au nevoie de îndrumări și explicații în această direcție, încă din primii ani de viață. Iată câteva sfaturi esențiale:

Nu transforma curățenia în pedeapsă

Curățenia de care trebuie să se ocupe cei mici nu trebuie să devină un instrument de pedeapsă. În caz contrar, vor asocia mereu această activitate cu ceva neplăcut. Curățenia poate deveni o activitate la care participă toată familia, iar copiilor poți să le oferi un rol specific, în funcție de părțile din casă de care se pot ocupa. Ei trebuie să înțeleagă importanța ordinii și a curățeniei casei. Oferă-le un exemplu potrivit și asigură-te că ai toată aparatura necesară pentru a-ți face treaba cât mai ușoară. De exemplu, într-o familie mare și un apartament cu spațiu limitat, alege o masina de spalat cu uscator, pentru a te bucura de prospețime, dar și pentru a economisi spațiu. Astfel, poți evita dezordinea și aglomerația din casă, iar copiii tăi pot observa cum păstrează adulții din casă curățenia.

Învață-i să transforme curățenia în obicei

O metodă practică, prin care îi poți încuraja pe copii să înțeleagă mai bine nevoia de ordine și curățenie, este să îi înveți cât mai devreme să facă din acestea un obicei. De exemplu, dacă vor să iasă la joacă, trebuie să se ocupe de curățenia din cameră. Dacă vor să se uite la desene, trebuie, mai întâi, să își strângă jucăriile din sufragerie și să le așeze în cutii. Cel mic va dezvolta un obicei și va deveni mai ordonat, încă de la o vârstă fragedă. 

Mai apoi, odată ce acesta crește, poți să transformi curățenia generală din weekend într-un obicei și să îi dai sarcini. O familie ce reușește să se ocupe împreună și de treburile casnice va crește copii responsabili și harnici. Poți folosi și recompense, precum promisiunea de a le găti mâncarea preferată sau o prăjitură. Copiilor le va fi mult mai ușor să se ambiționeze să te impresioneze, dacă le oferi ceva de preț, la final.

Dezvoltă o atitudine pozitivă

Deoarece copiii sunt sensibili la exemplele de acasă, evită să te plângi de curățenia necesară în fiecare zi. Cei mici vor percepe acest obicei ca pe o povară și vor evita să te ajute sau să-și asume o mică responsabilitate. În schimb, fă din acest proces o joacă. Atunci când faci curățenie alături de ei sau îi ai în preajmă, joacă-te, ascultă muzică și fă observații de tipul „Ce frumos arată casa după curățenie”. Astfel de exemple vor atrage atenția copiilor și își vor dori să îi implici.

Copiii învață repede, dacă le sunt oferite ustensilele și experiențele necesare. Obișnuiește-i cu ordinea și curățenia în fiecare zi, fără să le folosești ca obligații neplăcute.

Sursa foto: Pexels.com

related posts

Modifică setările cookies