Ce trebuie să faci pentru a ajuta via să se dezvolte armonios?
Sapă terenul
Încă din primii ani de creștere, trebuie să te ocupi de solul în care este plantată via. Solul ales, ușor nisipos, prin care să se poată infiltra cu ușurință apa, trebuie săpat și amenajat astfel încât plantele „rele” (buruienile) să nu își facă apariția. Ele vor fura practic din apa necesară viei și din acest motiv trebuie să le distrugi, încă din faza incipientă.
Amenajează susținerile
Amenajarea zonelor de susținere a viei este și ea importantă, iar pentru aceasta trebuie să intervii tot din primii ani ai viei. Firul viticol folosit contează foarte mult, pentru că ai nevoie de sârmă puternică, rezistentă, care să susțină greutatea viei, plus eventualele încărcări specifice, cum ar fi ploaia.
Via, în creșterea ei, se va dezvolta din ce în ce mai mult, precum o plantă agățătoare. De aceea, ai nevoie de fir viticol special, care să poată fi modelat ușor, în funcție de dorința de extindere a beneficiarului. Poți folosi spre exemplu sârmă pentru vița-de-vie de pe site-ul Emenatwork.ro, locul unde vei găsi o multitudine de alte produse specifice creșterii și dezvoltării viei.
Taie butucii și altoiește via
În primii ani, este nevoie să tai butucii, atât pentru a limita creșterea, cât și pentru a oferi plantei în formare direcția de dezvoltare corectă. Vei avea nevoie de un foarfece special pentru vie, a cărei tăietură este foarte puternică tocmai datorită cleștilor și a arcului sub presiune.
Taie butucii doar dacă ai cunoștințe temeinice în domeniu, deoarece tăierea greșită poate conduce către incapacitatea viei de a se dezvolta și chiar de a mai rodi.
O dată cu tăierea butucilor se poate face și altoirea, proces care constă în trecerea de la vie sălbatică la vie roditoare, cu soiuri alese, datorită împerecherii cu alt soi de vie. Acest lucru nu este doar recomandat, ci este și necesar, deoarece via sălbatică nu își are locul în culturile de viță de vie.
Stropește via
Apariția dăunătorilor pune în pericol dezvoltarea viei și din acest motiv este nevoie să aplici tratamente fungice. Mana viței-de-vie este cel mai adesea observată pe aceste culturi, fiind descrisă ca o pătare a frunzelor și, mai apoi, ca niște negi care apar pe suprafața acestora.
Este important să ai grijă de vița-de-vie deoarece ea are nevoie de atenție sporită în primii ani. O dată dezvoltată complet însă, după primul an de rod, lucrurile devin mai ușoare. Altoirea aduce o multitudine de beneficii, drept pentru care este important ca și acest pas să fie făcut cu ajutorul unei persoane specializate.
Vița-de-vie încă este considerată a fi simbolul bunăstării și laitmotivul multor cărți, cântece sau tablouri. Vița-de-vie menține solurile legate, astfel încât alunecările de teren sunt mai rare. Benefică în toate modurile posibile, vița-de-vie merită efortul depus, deoarece roadele se văd în timp.