Unele persoane preferă lenjeriile subțiri, pe când altele nu se pot odihni fără lenjerii mai groase. Unii adoră lenjeriile satinate, iar alții lenjeriile confecționate din bumbac creponat. Indiferent de preferințele tale în ceea ce privește textura lenjeriei sau materialul din care este confecționată, trebuie să știi cum să o întreții corespunzător, pentru a te bucură de ea cât mai mult timp. O lenjerie de calitate nu ar trebui să se degradeze după câteva purtări doar, mai ales dacă este spălată și întreținută că la carte. Așa cum știi deja, lenjeria trebuie schimbată în principiu o dată pe săptămâna sau ori de câte ori este nevoie (vara s-ar putea să o schimbi de două ori pe săptămâna). În continuare, o să îți prezentăm câteva sfaturi ce te vor ajută să întreții corect lenjeria de pat, astfel încât să te bucuri de ea mai mult timp!
- Reguli pentru spălare automată: fiecare mașînă de spălat are o anumită capacitate ce nu ar trebui depășită. Când vine vorba despre spălarea lenjeriei, este recomandat că această să fie singură in cuva, fără alte obiecte vestimentare. Astfel, vei permite lenjeriei să aboarba câtă apă este necesar și să fie spălată complet. Chiar dacă recomandarea medicilor este să spălăm lenjeriile la peste 60 de grade Celsius pentru a elimina acarienii și anumite bacterii, unele lenjerii ar putea fi prea delicate pentru această temperatura. În acest caz, spală la temperatura mai scăzută și folosește un dezinfectant special conceput pentru rufe.
- Indiferent dacă speli lenjeria la mașină sau manual, folosește întotdeauna un detergent care protejează țesătură și culorile. Astfel, te vei bucură de un aspect mai frumos al lenjeriei timp îndelungat. Niciodată nu folosi înălbitori la spălarea lenjeriei colorate: dacă ai nevoie de un dezinfectant cum este clorul, optează pentru unul special conceput pentru rufe.
- Dacă ai posibilitatea, optează pentru uscarea naturală a lenjeriei. Deși uscătoarele automate sunt o invenție foarte bună, acestea pot dauna țesăturilor. Totuși, dacă vrei să folosești un uscător, setează o temperatura mai scăzută sau un timp mai scurt de utilizare.
- Ai pătat lenjeria? Nu îți face probleme! Indiferent dacă este vorba despre o pată de mâncare, de vopsea sau de orice altă natură, important este să o cureți cât mai repede cu ajutorul unei soluții speciale și să speli lenjeria imediat. Astfel, pată va dispărea și lenjeria nu va avea de suferit!
- Îți place să calci lenjeria de pat? Gândește-te de două ori înainte! Pentru a te bucură de lenjerii că noi cât mai mult timp, alege o stație de călcare cu aburi în detrimentul unui fier clasic. Călcarea prin presare poate subția și deteriora țesăturile, ceea ce ar putea duce nu doar la un aspect neplăcut al lenjeriilor, dar și la ruperea lor.
După cum poți observă, este foarte simplu să ai grijă de lenjeria de pat! Trebuie doar să acorzi atenție unor reguli de igienă și să nu o agresezi cu detergenți puternici sau călcare prin presare.
La final, vrem să îți mai spunem un mic secret: dacă vrei să te bucuri de lenjerie cât mai mult timp, alege produse de calitate, cum sunt lenjeriile românești din bumbac sau din mătase. Acestea nu doar arată foarte bine, ci sunt și calitative. Poți opta pentru o lenjerie de pat pentru 1 persoană sau pentru lenjerii duble, în funcție de nevoile tale.
In incheiere, am vrea sa stim cum iti ingrijesti tu lenjeriile de pat!