Te-ai tot gândit la diverse proiecte până acum, dar le-ai abandonat pe toate, pentru că păreau pur și simplu imposibil de adus la viață într-o grădină precum a ta?
Ei bine, află că nu există grădină nepotrivită, ci doar idei care, pur și simplu, nu sunt tocmai potrivite pentru spațiile mici. Da, ai citit bine: cu puțină inspirație și cu un simț organizatoric ascuțit, chiar și o grădină mică poate fi transformată în locul perfect de relaxare.
Iată, așadar, cum îți poți transforma și tu mica grădină într-un astfel de loc:
Inspiră-te din stilul minimalist
… sau, dacă te regăsești în acesta, optează chiar pentru el. După cum probabil știi, stilul minimalist se caracterizează prin simplitate și presupune renunțarea la orice obiect, fie el de mobilier sau decorativ, care nu este absolut necesar. Acest principiu este binevenit și într-o grădină mică și, mai ales, extrem de mică, unde fiecare bucățică de spațiu trebuie să fie valorificată și fiecare element integrat trebuie să aibă un rol bine definit: să răspundă unei anumite nevoi sau unei anumite activități.
O grădină de mari dimensiuni permite, într-adevăr, punerea în aplicare a tuturor ideilor: permite și amenajarea unei zone destinate grătarului, și amenajarea unei zone de relaxare, și amenajarea unei zone de servire a mesei.
Chiar dacă o grădină de mici dimensiuni nu permite amenajarea tuturor acestor zone sau, cel puțin, nu așa cum ți-ai dori, acest lucru nu înseamnă că nu poți integra în ea lucrurile care sunt cele mai importante pentru tine, care se potrivesc perfect cu stilul tău de viață și care îți aduc bucurie.
De exemplu, dacă îți dorești doar să te relaxezi în curte, atunci s-ar putea ca un fotoliu confortabil, o măsuță de grădină, precum unul dintre numeroasele modele de mese de grădină de la Favi.ro, și câteva plante decorative să fie mai mult decât suficiente pentru a da viață unui spațiu care să te ajute să-ți reîncarci bateriile ori de câte ori simți nevoia.
Optează pentru o paletă cromatică neutră
Când vine vorba de spațiile mici și foarte mici, fie ele interioare sau exterioare, alegerea unei palete cromatice neutre, bazate pe nuanțe de gri, bej, dar și pe alb și negru, este una dintre cele mai importante decizii pe care le poți face. Culorile țipătoare sau îmbinarea prea multor culori nu reprezintă, nicidecum, o opțiune dezirabilă.
Să optezi pentru culori neutre nu înseamnă, firește, să te rezumi la ele. Poți integra și o culoare de accent (cu ajutorul unei perne, galben șofran de exemplu, așezate pe fotoliul din grădină) care să adauge un strop de veselie decorului.
Valorifică spațiul pe verticală
Amplasarea ghivecelor pe orizontală s-ar putea să nu fie o idee tocmai inspirată pentru amenajarea unei grădini de dimensiuni reduse. Pentru o astfel de grădină, valorificarea spațiului pe verticală se dovedește a fi o metodă mult mai eficientă. Așadar, ia în considerare varianta plantelor suspendate, dar și varianta de a acoperi, chiar în întregime, gardul din lemn cu plante cu frunze bogate.
De asemenea, poți opta pentru corpuri de iluminat suspendate, care contribuie la crearea unei atmosfere plăcute în serile calde în care savurezi o cană de ceai, o carte bună sau în care te bucuri de o conversație cu cineva drag sufletului tău.
Dacă până acum ți s-a părut imposibil să-ți transformi mica grădină într-un spațiu similar celor care te făceau să visezi ori de câte ori le priveai în fotografiile de pe Internet, sperăm că articolul de astăzi te-a convins că misiunea de a amenaja o grădină de dimensiuni reduse, deși mai dificilă, nu este imposibilă. Important e să ai așteptări realiste, iar pentru inspirație poți utiliza motorul de căutare FAVI, pe care îl poți accesa aici: https://favi.ro/