(P) Design eco: 3 idei de amenajare prietenoase cu mediul


Una dintre cele mai importante tendințe de amenajare în prezent este sustenabilitatea. Practic aproape tot din ceea ce înseamnă zona de design interior a căpătat o direcție eco, în care se pune un foarte mare accent pe protejarea mediului și pe reducerea risipei. 


Discutăm în cele ce urmează despre designul eco și evidențiem câteva idei de amenajare eco friendly pe care le poți pune chiar și tu în aplicare.

Iluminarea cu tehnologii moderne LED

Până nu demult eram obișnuiți să folosim becuri uzuale, incandescente, fără a ne preocupa foarte mult de impactul acestora asupra naturii sau asupra consumurilor. Curentul eco aduce însă în discuție folosirea de becuri LED ca soluție de iluminare, care oferă avantaje majore atât la nivel de funcționalitate, cât și în ce privește economia. Becurile LED eficientizează consumurile și îți oferă confortul vizual de care ai nevoie. Lumina acestor becuri se apropie foarte mult de lumina naturală, iar acest lucru protejează vederea și nu influențează major felul în care este perceput mediul iluminat. 

Becurile LED nu produc căldură

Pe lângă acest lucru, becurile LED nu produc căldură, așa cum se întâmplă în cazul becurilor incandescente, și nici nu conțin substanțe toxice. Acest lucru se traduce și prin durata de funcționare, deoarece becurile LED au o durată de viață crescută, în vreme ce becurile incandescente, emițând căldură, se ard mai repede, iar uneori pot produce defecțiuni chiar și la nivelul instalațiilor electrice.

Becurile LED sunt economice

Consumurile sunt eficientizate cu  până la de 10 ori mai mult, deoarece becurile LED nu necesită un aport major de energie. La nivel de preț, becurile LED au un preț ușor mai crescut față de becurile incandescente, dar dacă ne gândim la durata de viață vom vedea că, de fapt, un bec LED este mai durabil și mai eficient.

Covoare din fibre naturale versus covoare sintetice

Covoarele din fibre naturale, cum ar fi lâna, au început să fie din ce în ce mai apreciate, mai mult datorită rezistenței și impactului redus asupra mediului și mai puțin grație esteticii. Covoarele din fibre naturale se potrivesc foarte bine atât în spații amenajate în stil modern, cât și în stil clasic sau scandinav. Covoarele din fibre naturale sunt mai călduroase și mai rezistente în timp, iar acest lucru înseamnă de fapt eficiență, confort și un produs eco friendly pe care îl poți integra cu ușurință în amenajarea casei tale.

Parchetul din lemn masiv

Până nu demult, pardoselile laminate erau la modă și erau chiar preferate grație prețului mic. Totuși, pardoselile laminate au adesea dezavantajul de a se deteriora rapid, deoarece ele nu sunt realizate efectiv din lemn, ci din plăci cu aglomerări fibrolemnoase, prinse în rășină, peste care este lipit un invelis care imită lemnul. Deasupra acestuia este aplicată o folie de protecție din plastic, iar aceasta este în final pardoseala laminată.

Pentru că acest produs necesită consumuri mari și nu este un material natural, majoritatea beneficiarilor au început să aleagă parchetul din lemn real, masiv sau chiar din lemn stratificat. Alegerea este una costisitoare, dar la nivel de amenajare prietenoasă cu mediul cu siguranță parchetul din lemn masiv merită investiția.

Parchetul din lemn masiv are o durată de viață de peste 50 de ani (cu întreținere corectă), iar pentru realizare nu sunt implicate procese de producție care să elibereze noxe sau substanțe toxice. 

Parchetul din lemn masiv poate fi folosit și pentru sistemele de încălzire în pardoseală, iar acest lucru cântărește foarte mult atunci când îți dorești soluții optime de amenajare cât mai prietenoase cu mediul.

Casa ta merită tot ceea ce este mai bun, însă este îmbucurător să știi că există și soluții de a-ți amenaja casa fără a aduce prejudicii mediului. Aceste soluții sunt deosebit de utile dacă acesta este și țelul tău, așa că le poți pune în practică bucurându-te că ai contribuit protejarea mediului înconjurător. 

Sursa foto: unsplash.com

related posts

Modifică setările cookies