Specialistul PERFECTE îți dă idei mari pentru amenajarea spațiilor mici


O încapere mică poate fi o adevarată provocare pentru a fi amenajată si decorată!


Multe piesenmici de mobilier pot face spațiul să pară foarte aglomerat, iar piesele foarte mari pot umple tot spațiul, fără a lăsa prea mult loc pentru circulații.

Mobilier

Înainte de conturarea unei scheme de design merită să prioritizați și o eliberare de obiecte vechi și nefolosite. Păstrați numai lucrurile pe care le iubiți și vă fac fericiți in fiecare zi. Acest lucru vă va aduce un spațiu mai aerisit si o eliberare emoțională de a lăsa lucrurile să treacă.

În percepția spațială, un factor important îl reprezintă mobilarea. Daca mobilierul este amplasat în mijlocul camerei, aceasta pare mai mică. În schimb, dacă mobilierul este amplasat de-a lungul pereților amplifică optic spațiul îngust. Este indicat să se aleagă, pentru spații mici, mobilier cu picioare expuse care creează un spațiu mai aerisit și un efect plutitor. Orice mobilier cu picioare este bun și acest lucru vă va permite să vedeți mai mult din podea și astfel spațiul se va percepe mai deschis. Un exemplu pentru a crea iluzia spațiului este îndepărtarea canapelei cu câțiva centimetri de la perete. Pentru a obține acest efect puteți face o măsuță consolă care să stea în spatele ei. O canapea mare, în loc de mai multe piese mici, scade aspectul de dezordine și face camera să pară mai mare. Alegeți măsuțe din sticlă sau măsuțe cu picioare subțiri, deoarece nu iau din spațiul vizual.

Utilizați obiecte de mobilier cu depozitări ascunse și obiecte multifuncționale. Rafturile amplasate langă tavan atrag privirea în sus. Luați în considerare utilizarea spațiului cu depozitare, de la podea până la plafon. O greșeală obișnuită este de a se utiliza rafturi prea adânci. Utilizați peretele cu uși sau ferestre pentru stocarea pe verticală. Pentru separarea spaţiilor se pot utiliza separatoare ce permit trecerea luminii (ex.: rafturi fără spate, paravan din sfoară sau panouri perforate cu diferite modele).

 

Elemente de decor

Pentru perete, în loc de o galerie de tablouri mici, agățați o operă de artă de mari dimensiuni.

Alegeți piese puține dar care sunt mari și îndrăznețe.

Iluminat

Perceperea unei camere este influențată și de iluminarea acesteia. Lumina naturală pune în valoare spațiile camerei prin accentuarea detaliilor și oferă o adancime spațială. În plus, față de instalarea unui singur candelabru, adăugați și lămpi în cameră - acestea vor da straturi de lumină pentru un ambient plăcut.

Draperiile cât mai înalte fac ochiul sa creadă că încaperea este mai înaltă. Puteți lua în considerare ferestrele neacoperite dacă sunt foarte mici sau foarte puține. Dacă sunteți îngrijorați de intimitate, jaluzelele romane sau alte tipuri de jaluzele arată mai puțin aglomerate.

Plasarea strategică a unei oglinzi într-o cameră poate face ca spațiul să pară mai mare și să permită circulația luminii naturale, adăugând instantaneu energie și frumusețe camerei.

Efecte spațiale și culori

Tot ceea ce atrage ochiul în sus face ca un spațiu să pară mai mare. Accentuarea unor elemente verticale are ca efect mărirea optică a înălțimii. Ridicarea pe plafon a zugrăvelii pereților creează efectul de mărire a înalțimii camerei. Un model de pardoseală cu dungi poate să lungească spațiul. Puteți să alegeți un covor cu dungi și să îl orientați în funcție de efectul pe care doriți să-l obțineți. Fiți curajoși și încercați să folosiți tapet pe tavan sau o opțiune mai ușoară este să pictați tavanul într-o altă culoare. Va adăuga mai multă înălțime camerei.

Culorile deschise măresc vizual spațiul, însă pot fi folosite şi culori mai închise doar ca accent. Pentru un aspect unitar se pot utiliza diferite nuanțe de la aceeaşi culoare. Rafturile şi uşile pot fi vopsite în aceeași culoare cu peretele, pentru a crea o schemă unitară.

Pentru spații foarte mici, mie personal îmi place să vopsesc cu o culoare întunecată peretele cel mai îndepărtat de la ușa de intrare, ceea ce face sa pară că spațiul se continuă. De asemenea să am mici accente de culori vibrante în centrul camerei astfel încât privirea să fie îndreptată către acestea și nu la conturul mic al camerei. În cele din urmă, să nu vă fie teamă să încălcați și unele reguli. De exemplu, suntem condiționați să credem că un set de living trebuie să includă o canapea, un fotoliu și o masă de cafea. Dar, deseori mesele de cafea devin doar un loc pentru a acumula aglomerări și pot fi înlocuite cu ușurință de o masă laterală pentru o cană de cafea sau un pahar de vin, iar fotoliul poate fi înlocuit cu un bean bag sau un leagăn. Astfel spațiul devine mai deschis, mai distractiv și mai personal.

DESPRE SPECIALISTUL PERFECTE

 
 
DIANA MIULESCU, ARHITECT ȘI DESIGNER DE INTERIOR
 
 
Eu sunt Diana Miulescu, am 34 de ani, sunt arhitect și designer de interior. Îmi plac oamenii și prin design pot sa creez spații care să-i reprezinte, sa comunice valorile lor si să creeze amintiri. Am absolvit Facultatea de Arhitectură, am peste 4 ani experientă în arhitectură si design, iar prin proiectele mele mă străduiesc să fac lumea celor care apelează la mine mai frumoasă!

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA VIAȚA BATE VLOGUL

 

FOTO: INSTAGRAM SMALLAPARTMENTDECOR

related posts

Modifică setările cookies