8 lucruri pe care nu le știai despre părul de pe corp


Ce știm despre părul de pe corp, în afară de faptul că ne e bine fără el? Iată câteva informații interesante. 


1. Părul de pe corp are o durată de viață de doar 6 luni, acesta fiind motivul pentru care nu crește mai mult de câțiva centimeri.

2. Părul de pe corp ajută la reglarea temperaturii corpului, pentru că reține căldura atunci când ne este frig. Dacă, dimpotrivă, ne este cald și transpirăm, firele de păr păstrează transpirația, ajutând astfel corpul să se răcorească.

3. Culoarea părului este determinată genetic. Cercetătorii au descoperit peste 100 de gene noi legate de culoarea părului, lucru care explică de ce există o mare diversitate de nuanțe, în special la europeni.

4. În foliculii piloși ai genelor poate fi găsit un parazit numit Demodex. Paraziții Demodex sunt de obicei inofensivi, dar pot produce și inflamație, care duce la subțierea sau chiar pierderea genelor, dacă pătrund în derm sau dacă sunt prezenți în număr prea mare. 

5. Unele zone de pe corp sunt predispuse la creșterea părului sub piele. De exemplu, părul crește sub piele de-a lungul liniei chilotului pentru că firele de păr din această zonă nu sunt drepte, dar și din cauza presiunii pe care o creează îmbrăcămintea.

6. Aparatul de ras îndepărtează rapid firele de păr, dar duce la exfolierea și uscarea pielii. Astfel de epilatoare, în schimb, pot îndepărta la fel de bine părul de pe picioare, corp și față, lăsând pielea catifelată pentru multe săptămâni.

7. Părul nedorit de la subraț se îndepărtează corect în direcția creșterii firelor de păr, nu invers, tocmai pentru a evita creșterea firelor sub piele.

8. Înmulțirea firelor de păr într-o anumită zonă a corpului poate fi semnul unor dereglări hormonale. Firele de păr apar de obicei în zona bărbiei, pe abdomen sau pe sâni.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

related posts

Modifică setările cookies