Adela Pârvu, designerul de la Visuri la cheie: „Nicio amenajare frumoasă nu există fără dragoste față de oameni”


Designerul de interior Adela Pârvu filmează de zor cu echipa Visuri la cheie pentru sezonul 5 al emisiunii care revine la PRO TV în această toamnă. Însă, nu-și neglijează blogul, pentru care a fost premiată trei ani la rând.


Adela Pârvu e genul de om care află totul despre tine după felul în care ți-ai amenajat casa. Nu înțelegeți greșit! În meseria ei, asta e o calitate, ba chiar o condiție esențială pentru a-ți putea redecora locuința după gusturile tale. Desigerul de interior de la Visuri la cheie a câștigat, pentru a-l treilea an la rând, premiul pentru cel mai bun blog deco din România. Am invitat-o pe Adela să ne vorbească despre această performanță, despre lucrurile care aduc armonia în casele noastre și despre al cincilea sezon Visuri la cheie.

Pentru al treilea an la rând, iată, ți se confirmă și ni se confirmă ca ești un reper în recomandări de amenajări interioare. Ce înseamnă pentru tine să fii desemnată, din nou, cel mai bun blogger deco din România?

„E adevărat că este al treilea an consecutiv când primesc premiul Elle Awards pentru cel mai bun blog de deco din România și asta înseamnă pentru mine o dovadă de iubire din partea cititorilor, cărora le mulțumesc și pe această cale. Premiul înseamnă și o mare responsabilitate, pentru că îmi dau seama de numărul foarte mare de oameni care iau în considerare recomandările, sfaturile și ideile pe care le promovez pe blog. Cititorii mei sunt a doua familie pentru mine și îmi face o imensă plăcere să le fiu de folos. Așa că încerc ca prin articolele mele să le răspund cât mai multora dintre ei”.

Ca să poți face recomandări de amenajări interioare trebuie să-ți placă frumosul. Ce nu trebuie să lipsească dintr-o casă pentru a face din locuire un lucru plăcut?

„Dintr-o casă niciodată nu trebuie să lipsească iubirea dintre oameni. Dacă îi iubești pe ceilalți, dacă ajungi să te respecți, să te apreciezi și să te iubești pe tine, cu siguranță vei vedea frumosul din această viață. Niciun obiect pe lumea asta nu este frumos fără a fi creat de către un suflet frumos și nicio amenajare frumoasă nu există fără dragoste față de oameni”.  

Danezii sunt geniali. Au un termen foarte frumos pentru a descrie lucrurile care le conferă confort fizic și psihic – hygge. Ce e hygge în casa ta și cum ne putem amenaja, cu ușurință, astfel de locuri de refugiu în casele noastre?

„Geniali sunt cei care au promovat conceptul danez, părerea mea, nu de alta, dar în Danemarca vremea nu prea îți dă o stare de bine și asta contează foarte mult și pentru cum este perceput interiorul casei. Hygge nu se referă la lucruri, la un stil anume, ci la o stare de împăcare, de conștientizare a prezentului în care te poți bucura de lucruri simple, de la a savura o cafea bună în intimitatea casei tale, la a te bucura de soarele care-ți inundă camerele. Mie îmi dă o stare de bine totul în casa mea, pentru că sunt alături de cei dragi mie, începând cu soțul și gemenii mei și terminând cu câinii mei”.

Care e rolul plantelor naturale într-o casă? Ce punem în balcon? Dar în bucătărie?

„Plantele, înainte de toate, sunt niște organisme vii care au, fără îndoială, sensibilitate. Rolul lor este, în primul rând, să ne readucă aminte că trăim cu toții pe o planetă fabuloasă, unde fără plante nu am putea respira și nici trăi în lipsa hranei pe care ele ne-o oferă. Apoi, un alt rol important este acela de-a ne educa să înțelegem, să descifrăm nevoile și sensibilitățile unei alte specii, care este la baza lanțului trofic. O plantă nu are nevoie doar de apă, ci și de soare, de aer, de substanțe nutrivite și, de ce nu, de vorbe bune și de muzică armonioasă. Indiferent ce punem pe balcon sau în bucătărie, să ne întrebăm cum putem avea mai multe plante dincolo de zidurile locuinței noastre, cum putem respecta și iubi această planetă care este casa noastră, a tuturor. Poate că ar fi mai frumos să nu trebuiască să punem plante pe balcon sau în bucătărie, ci să le vedem din plin în orașele noastre”.

Lemn masiv, PAL, MDF, HDF sau fier? Ce material preferi când vine vorba de mobilier? De ce?

„Preferințele mele nu sunt legate de materiale, ci de etica producerii lor. Dacă e să aleg ceva din lemn, vreau să știu de unde provine el, cine l-a recoltat și în ce condiții. Dacă e PAL, MDF sau HDF - produse din resturi de materiale lemnoase, la fel, mă interesează producătorul și modul cum fabrică aceste panouri. Prefer să aleg un material cum e PAL-ul de la un producător care știu că reciclează deșeurile din materiale lemnoase și că împădurește terenuri, decât lemnul masiv recoltat ilegal. Cu fierul este la fel. Prefer să știu că este reciclat decât că e produs în urma unor exploatări miniere indoielnice. De ce mă interesează acest aspect? Pentru că fericirea și mulțumirea mea nu se pot clădi pe nefericirea altor. Nu mă interesează să fie ieftin, ci să fie un preț corect. Nu mă interesează să fie luxos, ci rezistent și durabil, pentru ca materialul să nu mai trebuiască a fi schimbat, înlocuit. Și adevărul este că, după ce problema etică este lămurită, un material nu are nicio valoare fără meșteri care să se priceapă să-l finiseze, să-l monteze, să-l pună în valoare”. 

Ce le recomanzi oamenilor când spun că în sufragerie vor un covor persan cu grosimea de 5 cm?

„Depinde de oameni. Poate că în sufragerie ei au în loc de masă, divane, și vor să aibă un ambient oriental ori bohemian chic. Nu contează cerința, ci ce se ascunde în spatele ei. Lucrurile nu trebuie judecate, ci înțelese în context. Și, oricum, dacă-și doresc un covor persan, înseamnă că apreciază valoarea artizanatului iranian, unul cu tradiție de sute de ani”.

Niște ponturi la îndemâna oricui pentru a crea impresia de spațiu mai mare în locuințele lor mici ne poți da? De exemplu pentru o garsonieră…

„Am o grămadă de ponturi pe blog, dar ideile de bază sunt cam aceleași: lucruri mai puține, lumină mai multă (amplificată și cu oglinzi), culori bine alese, mai puține uși interioare și mobilă deschisă la culoare”.

Îți vei pune amprenta, cu siguranță, în amenajarea locuințelor de la Visuri la cheie. Cum te simți știind că o parte din tine, din munca ta, rămâne cu acei oameni, poate, pentru tot restul vieții?

„Simt că am un rost pe lumea asta și anume să le fiu de folos oamenilor. Consider că-mi fac treaba alături de colegii mei și încerc de fiecare dată să mi-o fac cât mai bine. Așa cum munca noastră, a echipei Visuri la cheie, rămâne cu ei, și noi rămânem pentru tot restul vieții cu lecțiile pe care le-am învățat din poveștile lor. Practic, este un schimb echitabil - noi dăm ceva din priceperea, pasiunea și entuziasmul nostru, iar ne dau voie să pășim către sufletele lor, pe care le deschid generos în fața noastră, a tuturor”.   



Sursa FOTO: Visuri la cheie

  • Adela Pârvu, designerul de la Visuri la cheie: „Nicio amenajare frumoasă nu există fără dragoste față de oameni”

related posts

Modifică setările cookies