Din cauza faptului ca despartirile amoroase sunt întotdeauna dificile, anumite persoane simt nevoia sa ramana în contact cu fostul lor partener de cuplu, cel putin pentru o scurta perioada. Gratie Facebook, acest lucru devine posibil pe scara tot mai larga, întrucat detaliile despre viata intima a unei persoane sunt expuse în mod public pe aceasta retea de socializare, scrie Mediafax.
Pro sau contra: Ar trebui sa aiba un copil cont pe retelele de socializare?
Potrivit unui studiu realizat de psihologul Tara C. Marshall, publicat în revista Cyberpsychology, Behavior, Networking, reteaua Facebook, facilitand contactul cu fostul partener de viata, îi împiedica pe oameni sa mearga mai departe în vietile lor, dupa o despartire.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, echipa coordonata de Tara C. Marshall a intervievat 464 de participanti, în majoritate femei tinere americane aflate la varsta la care intrau la facultate. Fiecare dintre ele a vorbit despre despartirea sa amoroasa dureroasa (marcata de ura, frustrare, tristete) de o persoana care avea un cont pe Facebook si le-a precizat cercetatorilor frecventa cu care consulta pagina de Facebook si lista de prieteni a fostului lor partener.
Potrivit studiului, 57% dintre participanti au spus ca au ramas "prieteni" cu fostii lor parteneri, iar cei mai multi dintre respondenti (90%) spun ca au înca acces la pagina personala a fostului partener (care include fotografii, comentarii, etc.). Pentru cei care nu au ramas "prieteni" cu fostul partener, 86% dintre ei puteau sa vizualizeze în continuare fotografia de profil a acestuia, iar 72% puteau sa îi vada lista de prieteni.
Este dificil, în aceste circumstante, pentru o persoana sa îsi continue viata, mai ales daca fostul partener de cuplu îsi prezinta cu mandrie pe Facebook noua cucerire.
Studiul demonstreaza într-adevar ca prietenia pe Facebook cu un fost partener de viata este "asociata cu un sentiment de tristete, de emotii negative, cu dorinta sexuala si cu anumite asteptari de la fostul partener, ca si cu o slaba dezvoltare personala", afirma autorii studiului.
"Vindecarea dupa destramarea unei relatii implica pe de-o parte renuntarea la eventualele resentimente si detasarea de celalalt, si, pe de alta parte construirea unei noi relatii care va face posibila dezvoltarea personala", a explicat Tara C. Marshall. "Pentru a reusi acest lucru, evitarea contactului, cel putin pentru o vreme, este cel mai bun medicament posibil pentru o inima ranita".
Aceasta constatare nu îl surprinde pe Michael Stora, psiholog si expert în universul tehnologiei digitale, în opinia caruia folosirea retelei Facebook nu evita durerile cauzate de dezamagirile din dragoste. "Pastrarea legaturii îndelungate pe Facebook face ca actiunea binefacatoare a «doliului» sa devina mai dificila în timp, întrucat acea persoana va ramane tiranizata de imaginea si amintirea celuilalt".
Citeste mai multe despre acest studiu pe mediafax.ro.