Special pentru Perfecte.ro vine cu detalii despre tot ceea ce trebuie să știe femeile care intenționează să apeleze la această procedură, medicul primar în obstetrică-ginecologie, Dr. Ruxandra Dumitrescu, recunoscută atât la nivel național cât și la nivel internațional pentru supraspecializarea în tratamentul infertilitătii cuplului, competență în laparoscopie, histeroscopie, ecografie în obstetrică ginecologie, dar și competență în medicină materno fetală.
Sunteți specialist în fertilizare. De cât timp și câte femei au apelat până acum la dumneavoastră pentru a le ajuta să rămână însărcinate? Aveți un număr de paciente concret?
Mă ocup de tratamentul infertilității de peste 20 de ani. Numărul pacientelor pe care le-am ajutat să conceapă și să devină mame este semnificativ. Aproximativ 40 paciente pe săptămână au nevoie de tratament pentru fertilitate, deci dacă am calcula pe lună și pe an, rezultă că am consultat, până acum, câteva mii de femei infertile.
Care este cea mai nouă tehnică de fertilizare on vitro?
Cel mai nou procedeu de laborator care crește rata de sarcini la fertilizarea în vitro este testarea genetică a embrionilor înainte de a îi transfera în uter. Tehnica se numește PGD și selectează embrionii sănătoși cu cea mai mare șansă de a evolua spre un copil normal. La această metodă pot apela cuplurile care au eșuat la fertilizări anterioare sau cei care au deja un copil cu dizabilități. Astfel, familiile infertile își pot îndeplini visul de a deveni părinții unui copil sănătos.
Ce riscuri există pentru femeile care recurg la această procedură?
Procedura de fertilizare în vitro nu are riscuri datorate medicației sau manevrelor medicale. Protocoalele moderne și medicamentele noi ne ajută, în prezent, să evităm complicațiile care apăreau din trecut .Deci acum fertilizarea in vitro este mult mai sigură și are rată de sarcini mult mai mare ca în urmă cu 15-20 ani .
Cât de costisitoare este această procedură, la ce preț se ridică? Există acum și un program național de fertilizare în vitro. Se decontează total această intervenție?
În prezent, pentru pacientele cu domiciliul în București, procedura este gratuită, compensată de Primăria Capitalei.
Această instituție oferă un voucher pentru procedură, cu care pacienta vine la noi la clinică și un voucher pentru medicamentele necesare fertlizării, cu care se duce la farmacie.
Pentru a obține aceste vouchere, pacienta vine la clinică, noi îi emitem recomandarea medicală pentru fertilizare cu care, apoi, cuplul infertil va merge la primărie pentru a solicita sprijinul financiar. Pacienții din alte regiuni ale țării pot fi incluși în programul național sau ofertele speciale ale clinicii, beneficiind de prețuri accesibile.
Are leac infertilitatea? Cum se poate lupta împotriva acestei probleme?
Prevenirea infertilității este metoda cea mai eficientă de rezolvare a acestei probleme cu impact major demografic și social. Noi am inițiat un program în care, la o singură vizită medicală, putem stabili cât timp cuplul poate amâna concepția fără riscul de a deveni infertili. Aceste teste măsoară, de fapt, fertilitatea și menținerea acesteia în următorul an.
Rezolvarea infertilității a progresat enorm în ultimii 5 ani datorită răspândirii fertilizării în vitro. Dacă o femeie vede în parc un copil perfect sănătos obținut prin fertilizare, va căpăta încredere și va solicita și ea această metodă de tratament.
Ce presupune mai exact procedura de fertilizare în vitro? Care sunt pașii de urmat?
Procedura debutează cu stimularea hiperovulației la femeie, monitorizarea atentă a pacientei (ecografii și dozări hormonale) și recoltarea ovocitelor printr-o intervenție minim invazivă. În aceeași zi, partenerul recoltează probă de spermă ce va fi folosită pentru fertilizare. Ulterior, ovocitele prelevate vor fi pregătite pentru fertilizare și cultivare până în ziua 3 sau ziua 5 atunci când se vor transfera în uterul matern 1-2 embrioni. Restul embrionilor vor fi crioconservați în banca de celule.
Ce speranțe de reușită există pentru doamnele care recurg la acestă metodă de câte 8-9 ori și nu reușesc să rămână însărcinate?
În acest caz se poate apela la programul de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Acest program este complet legal și confidențial, donatoarea se alege în funcție de preferințele și asemănarea pacientei doritoare, iar timpul de pregătire este scurt. Donatoarele sunt atent selecționate și testate pentru principalele afecțiuni.
Cine poate apela la inseminarea intrauterină?
Sunt câteva aspecte foarte importante atunci când optăm pentru inseminarea intrauterină. La femei, cel mai important este permeabilitatea și funcționalitatea trompelor uterine. La bărbați, parametri spermogramei trebuie să fie optimi pentru această procedură sau dacă există o patologie masculină, aceasta să fie ușoară.
Dacă o femeie a avut o sarcină extrauterină, poate încerca fertilizarea?
Desigur, indiferent dacă pacienta mai are sau nu trompele uterine, acest lucru nu influențează procesul de fertilizare in vitro deoarece ovocitele sunt aspirate direct din ovare. Fertilizarea și cultivarea lor se face în laborator iar embrionii se transferă direct în uter. În acest caz, trompele nu joacă un rol important.
Ce probleme majore ați întâmpinat până acum la pacientele care și-au dorit fertilizări?
Niciuna care să nu poată fi rezolvată. Ne adaptăm după fiecare caz, lucrăm în echipă și luptăm să găsim cele mai bune soluții pentru fiecare pacient în parte.
Există vreo perioadă anume din an recomandată a fi cea mai bună, din punct de vedere medical, pentru a rămâne însărcinată?
Nu există perioade ale anului în care să crească rata de sarcini obținute prin fertilizare. Fiecare ciclu ovarian recrutează alți foliculi, independent de condițiile meteo.
Citește și Care sunt cele mai mari îngrijorări ale mamelor din România