Alina Romeghea, manager la Orhideea Spa, ne-a explicat care sunt cele trei tipuri de sauna care se regasesc si in dotarile centrului SPA pe care il reprezinta.
Sauna cu infrarosii
Este o sauna intr-o incinta de lemn, incalzita electric. Sauna cu infrarosii are avantajul unei umiditati scazute si a unei temperaturi nu foarte ridicate (aproximativ 65°C).
Este recomandata persoanelor cu afectiuni reumatice.
Sauna finlandeza (uscata)
Este o sauna realizata intr-o incinta de lemn, incalzita electric cu ajutorul rocilor vulcanice. Sauna uscata sau finlandeza are o umiditate de aproximativ 10% si o temperatura de 85° - 90°C, efectul fiind simtit dupa primele 5 minute de utilizare printr-o transpiratie puternica.
Este recomandat consumul unei cantitati mari de apa si sucuri naturale pentru a ajuta corpul sa elimine toxinele acumulate. Totodata, la un interval de 7-10 minute se recomanda dusuri reci sau frectie cu gheata. Sauna uscata este contraindicata persoanelor cardiace, a persoanelor bolnave de cancer sau cu febra.
Baia turceasca
Baia Turceasca, in denumirea originala Hamam, este o baie cu aburi cu o temperatura de maxim 40° C. Baia este compusa dintr-o zona neteda de mozaic incalzit, pe care se realizeaza terapia si o zona de asteptare formata din banci de mozaic incalzit.
In baia turceasca se mai afla trei fantani sapate in piatra, cu apa rece si calda.
Terapia de masaj in Hamam consta intr-o sedinta de 10 minute de baie cu aburi, pentru pregatirea corpului, urmata de 10 – 20 minute de masaj pe zona neteda de mozaic incalzit, masaj intrerupt de bai cu apa rece cu gheata.
Dusul scotian si baile Kneipp sunt inca doua terapii cu efecte benefice.
Dusul Scotian consta dintr-o galeata de lemn care este suspendata in zona dusurilor (hamam) si de care este fixat un lant. Galeata este umpluta cu apa rece de aproximativ 18° C.
La iesirea din hamam sau din sauna este recomandat sa va turnati o galeata de apa rece pe corp.
Trebuie sa va asigurati inainte de aceasta procedura ca organismul dumneavoastra este pregatit pentru un soc termic. Persoanele cu afectiuni cardiace, cancer sau care nu suporta diferentele mari de temperatura nu au voie sa foloseasca aceasta terapie.
Baile Kneipp
Cunoscuta sub aceasta denumire dupa pastorul german Sebastian Kneipp (1821-1879), care a inventat-o, terapia cu apa rece si calda conduce spre o mai buna circulatie a sangelui in organism.
Baia Kneipp consta dintr-o banca din mozaic incalzita, la baza careia se afla doua cadite, una cu apa rece (aproximativ 17°C) si alta cu apa calda (aproximativ 40°C).
Procedura implica introducerea picioarelor in baia calda pentru 2 minute, urmata de introducerea picioarelor in baia rece pentru maxim 1 minut. Se repeta procedeul de 3-4 ori dupa care picioarele vor fi invelite intr-o pestama (prosop traditional turcesc).
Baile Kneipp sunt recomandate persoanelor care sufera de dereglari ale somnului, probleme cardiace sau varice.