Jennifer Golbeck, specialist in social media, a explicat ca in functie de activitatea pe care oamenii o au pe retelele de socializare, se pot afla detalii despre vietilor lor care, la prima vedere, par a fi secrete. Impreuna cu colegii sai de la Universitatea din Maryland, Jennifer Golbeck a dezvoltat mecanisme prin care se pot estima specificatii precum preferintele politice, orientarea sexuala, religia, varsta sau gradul de inteligenta in functie de activitatea de pe retelele de socializare.
Americanca a oferit exemplu unei liceene de 15 ani care, cu doua saptamani inainte de a le spune parintilor ca este insarcianta, a primit de la o companie specializata mai multe promotii si reclame despre obiecte necesare in timpul sarcinii, dar si despre cresterea copilului. S-a dovedit ca respectiva companie, care avea acces la istoricul de cumparaturi, dar si la activitatea fetei de pe retelele de socializare a observat ca tanara a devenit interesata de informatii utile pentru femeile gravide si in urma unei cercetari a ajuns la concluzia ca fata ar fi insarcinata, lucru care s-a dovedit a fi adevarat.
Golbeck a explicat ca atunci cand o persoana da like la o anumita pagina de Facebook, respectiva actiune ofera o multime de informatii despre utilizator si a tras un semnal de alarma despre violarea intimitatii cu sau fara voia noastra, in functie de cat de permisivi suntem in a oferi informatii despre noi.