Pentru Dan Chisu, creativitatea este starea prin care iti poti imagina altfel lucrurile decat se prezinta la prima vedere, iar copiilor ar trebui sa li se dea pana la capat sansa de a-si alege drumul in viata, chiar daca acesta este unul neconventional.
"Se poate pune semnnul egal intre creativitate si curaj. In momentul in care esti creativ, devii putin mai curajos. Cand ai incredere in creativitatea ta, poti sa devii si mai curajos", este de parere Dan Chisu, regizor, producator si scenarist.
"Nu cred ca aceasta creativitate este ca herpesul – fiecare il are inauntru si trebuie doar excitat sa iasa afara, dar cred ca exista in fiecare dintre noi un domeniu in care am putea fi creativi", adauga producatorul.
Dan Chisu este convins ca ingradirea creativitatii poate avea efecte extrem de negative asupra unui copil. Acesta isi aminteste de perioada liceului, pe cand facea parte dintr-un cerc de teatru alaturi de Nicu Alifantis si Catrinel Dumitrescu, iar un profesor i-a facut observatii in fata intregii clase pentru ca nu excela la materia respectiva.
"Mi s-au inrosit urechile, am simtit o jena cumplita fata de colegi si primul impuls a fost sa nu ma mai duc acolo, tocmai pentru a nu mai fi atacat in acest fel. Deci am simtit o ingradire a creativitatii", isi aminteste regizorul.
Care este roulul familiei in dezvoltarea creativitatii?
Dan Chisu atrage atentia ca, de cele mai multe ori, sprijinul familiei in ceea ce priveste creativitatea copiilor ramane la un nivel de fatada. Atunci cand vine vorba de a-si lasa efectiv copii liberi sa ia decizii, parintii nu mai au curajul sa o faca si cred ca este mai prudent ca cel mic sa mearga pe mana lor, crezand ca stiu mai bine ce i se potriveste.
"Cel mai des, familia ingradeste creativitatea, sustinand ca stie mai bine ce ii trebuie copilului. Ceea ce e, de multe ori, foarte gresit. Desi, prin traditie, la momentul botezului sau la taierea motului, copilului i se ofera o farfurie cu niste obiecte din care sa aleaga, deci exista aceasta cutuma de a lasa copilul sa aleaga, in momentul in care revenim la lucruri serioase, parintii nu mai sunt in stare sa lase copilul sa aleaga ce isi doreste sa faca. Familia respecta traditia de la taierea motului, tocmai ca sa vada spre ce meserie s-ar indrepta copilul, dar in momentul in care acesta isi arata o tendinta spre creativitate, vin si o reteaza din prima, pentru ca ei cred ca stiu mereu ce e mai bine. Aici este greseala", spune regizorul.