Totusi, daca se casatoresc, aceste femei sunt supuse unui risc cu 50% mai mare de a avea o relatie instabila si plina de certuri in comparatie cu femeile ce nu prezinta acea gena. De asemenea, partenerii acestor femei sunt mai nefericiti, arata studiul.
Oamenii de stiinta cred ca aceasta gena afecteaza modul în care femeile proceseaza oxitocina, un hormon cu un rol important în relatiile interumane.
Femeile produc oxitocina in mod natural, mai ales în timpul nasterii si a alaptarii, acest hormon ajutandu-le sa stabileasca o legatura profunda cu bebelusul lor.
În cazul in care femeile nu pot procesa oxitocina, exista riscul sa nu poata stabili legaturi normale cu alte persoane, inclusiv cu partenerii, prietenii si copiii lor. Unii cercetatori cred ca ar putea exista o legatura între problemele de procesare a oxitocinei si autism.
O echipa de cercetatori din Suedia a studiat ADN-ul a 1.800 de femei si a partenerilor lor. Fiecare cuplu avea o vechime de cel putin 5 ani, fiind vorba fie de persoane casatorite, fie de persoane care locuiau împreuna.
Femeile care erau purtatoare ale acestei variante a genei receptorului de oxitocina, descrisa ca alela A, prezentau cu un risc cu 50% mai mare sa relateze ca au avut parte de o criza maritala grava. De asemenea, partenerii acestora erau mult mai putin satisfacuti de relatie în comparatie cu ceilalti barbati care au luat parte la studiu.
Afla mai multe de pe descopera.ro.