Urmeaza o incursiune in lumea ta pentru a te ajuta sa intelegi de unde provine si cu ce se leaga mancatul emotional. Alina Iliescu - psiholog si fondator ARI Love si Personality Profiler - iti va povesti despre caracteristicile tale care au legatura si se intepatrund cu acest subiect pentru a te ajuta sa te intelegi mai bine.
• Ai sanse sa devii un bucatar exceptional
Esti genul de persoana careia ii place sa manance si mai ales sa rontaie tot timpul ceva indiferent de activitatea pe care o desfasoara. Este important sa stii ca rontaitul te ajuta sa te mentii intr-un anume fel de echilibru. Te pasioneaza arta culinara si iti face o deosebita placere sa gusti, sa testezi macaruri noi sau bauturi bune. Te-ai gandit vreodata sa imbini utilul cu placutul si sa alegi o cariera in acest domeniu?
• De ce nu ne putem abtine? Legatura invizibila dintre mancat si primul an de viata
Satisfactia resimtita de copil in primul an de viata cand statea confortabil la sanul mamei se leaga peste ani cu nevoia de a manca. Sunt persoane care pretuiesc si asociaza aceasta stare cu un sentiment de confort si o stare de bine si atunci cand sunt fericiti mananca pentru a prelungi aceasta stare. Insa exista si reversul medaliei atunci cand apare o stare de anxietate si iritabilitate inainte de masa iar agitatia creste constant pana in momentul in care persoana a reusit sa manance. Acesta stare este asociata ca o anumia frustare legata de momentul mesei, iar persoanele au tendinta sa manance cand sunt anxioase, suparate sau frustrate.
• Este indicat sa ne urmarim obiceiurile alimentare
Solutia vine in forma ei cea mai simpla, toti avem tipare comportamentale legate de felul de a manca, satisfactia simtita si nevoia de a manca. Primul pas in acest demers este sa fii atent la cum reactionezi cand se apropie ora mesei si sa identifici starile cu care te confrunti. Devii agitat?, poti astepta ore fara sa mananci?, iti place? sau ti-e indiferent? Cum faci asta? Pai te comporti ca si cum te-ai privi din afara ta si incerci sa fii cat de obiectiv poti in observatii. Dupa ce ti-ai identificat tiparul este necesar sa analizezi starea emotionala legata de acest comportament.
• „Imi place sa mananc si nu ma pot abtine” povestea Andreea intr-o sedinta
„Cred ca pentru mine mancarea este ca drogul pentru cei dependenti de ele. Sunt o gurmanda de cand ma stiu si nu ma pot abtine. Cum se gandesc barbatii le sex tot timpul asa ma gandesc eu la mancare, ce as manca, cu ce s-ar potrivi si ce gust ar avea. Este la fel de erotic acest demers ca si sexul pentru altii” imi destainuia Andreea, o clienta cu o satisfactie creionata pe fata cum rar intalnesti. Era pur si simplu fericita si multumita ori de cate ori avea ocazia sa vorbeasca despre pasiunea ei de a manca. Acum Andreea, are un blog culinar de care este tare de mandra.
• Ai tendinta de a oscila intre extreme si apare nevoia de a cheltui bani
In momentele in care te simti melancolic, ai tendinta sa mergi prin magazine si sa cheltui multi bani pe diverse obiecte pe care simti sa le transformi in a fi „ale tale” avand astfel impresia ca, aducand ceva nou, poti diminua senzatia de incomplet. Astfel de momente alterneaza cu perioade in care faci economie extrema netinand cont de nevoile tale. Te poti simti atras de lucruri extreme pentru ca nevoia de a te pune in pericol creste, senzatia de risc, te poate face sa simti ca traiesti cu adevarat, ca faci ceva deosebit sau ca traiesti intens.
• Poti fi darnic cu ceilalti insa nu si cu tine insuti
Ai tendinta de a fi foarte darnic cu cei ce te apreciaza pentru ca in acest fel le esti recunoscator pentru ca iti confirma valoarea. Iti este dificil sa iti oferi ceva tu tie insuti intrucat ai nevoie de confirmarea celorlalti pentru a sti ca meriti. Astfel, atunci cand ceilalti te apreciaza, te apreciezi si tu, cand partenerul te iubeste, te poti iubi si tu. Cumva consideri ca este de datoria celorlalti sa iti ofere la randul lor tot ce e mai bun insa aceasta este de fapt o dorinta ascunsa de a fi apreciat de catre ceilalti.
• Ai nevoie sa fii ingrijit si ocrotit continuu pentru ca esti o fire dependenta si uneori poti avea senzatia ca totul ti se cuvine
Ai tendinta sa ceri confirmari si dovezi de dragoste, imbratisari si contact fizic si manifesti nevoia de a fi ingrijit, de a se avea grija de tine adoptand inconstient ideea ca totul ti se cuvine. Singuratatea nu-ti este necesara. Aceasta nevoie de afectiune vine sa compenseze cumva lipsa de ingrijire pe care ai resimtit-o in primul an de viata. In cazul in care partenerul tau nu iti suplineste suficient aceste nevoi, poti experimenta un sentiment de abandon sau de singuratate pentru ca tu iti iei energia si vitalitatea din relationari.
• Traiesti sexualitatea prin fuziune totala cu partenerul. Hrana fizica, tandrete si atingeri
Din punct de vedere sexual te manifesti fuzional, tandretea, atingerea si mangaierile iti fac bine, sunt ca o hrana pentru tine. Ai predispozitie spre a dezvolta sentimente de gelozie pregnanta insa acestea vin din faptul ca te simti nesigur pe tine si de ceea ce poti tu oferi intr-o relatie. Daca increderea in tine scade asta se rasfrange si asupra cuplului pentru ca ai nevoie continua de reconfirmari.
• Iesirea dintr-o relatie te poate coplesi si esti inclinat sa te refugiezi in mancare
Despartirile sunt pentru tine dificil de administrat datorita firii tale fuzionale. Din acest motiv preferi mai degraba sa fii intr-o relatie, chiar daca nu-ti indeplineste asteptarile si iei foarte greu decizia sa pleci. Intrucat echilibrul tau psihic depinde de relatia cu partenerul, te refaci greu dupa o relatie sau dupa pierderea cuiva drag si e bine sa ai grija pentru ca in astfel de momente poti fi predispus la dezechilibre alimentare, la consumul de alcool si fluctuatii emotionale mari. Dupa evenimente de acest gen poti avea tendinte catre independenta excesiva si refuz al socializarii cu ceilalti.
• Iti place sa colectionezi sau sa aduni diverse obiecte. Cautai o idee de business?
Esti foarte atasat atat de obiectele personale cat si de persoanele care-ti sunt apropiate. Iti place sa aduni diverse obiecte care au valoare sentimentala pentru tine si la care tii foarte mult sau te poti transforma intr-un adevarat colectionar. Se poate spune despre tine ca esti o persoana strangatoare. Toate aceste obiecte, au efecte de reincarcare si de revitalizare asupra ta. Aceasta inclinatie catre colectionare poate veni dintr-un gol intern pe care il simti uneori si pe care incerci inconstient sa il umpli. Poti avea senzatia atunci ca ai neaparat nevoie de ele si iti este greu sa renunti la ele cand faci curat. Un anticariat poate fi o idee buna pentru o afacere.
In concluzie: pastreaza placerea de a manca, canalizeza energia pozitia intr-un hobby sau o afacere si fii creativ, s-ar putea sa ramai surprins de rezultat.
Un material realizat pentru perfecte.ro de Alina Iliescu.
Din dragoste si pasiune pentru oameni,