1. Adevar sau mit? Daca iesi in frig, ai sanse mai mari sa racesti. Nimic mai fals, spun cercetatorii. Potrivit unui studiu care a analizat felul in care reactioneaza sistemul nostru imunitar atunci cand ne expunem la frig, s-a aflat ca acesta este stimulat de temperaturile scazute.
Frigul a marit activitatea si numarul celulelor care ajuta corpul in lupta cu bolile - leucocitele si granulocitele, dar si a altor chimicale benefice organismului. Deci, in concuzile, frigul chiar te-ar putea sa combati raceala!
Atunci intrebarea este: de ce racesc mai mult oamenii iarna decat vara? Pentru ca petrec mai mult timp in interior decat afara! Stau destul de aproape unul de celalalt si asta permite raspandirea rapida a virusurilor prin stranuturi si tuse.
2. Adevar sau mit? Daca ma imbrac mai gros, am sanse mai mici sa racesc! Intr-un studiu publicat in 1958, voluntarii au fost impartiti in trei tabere.
Unul dintre grupuri a fost plasat la temeperaturi foarte scazute, insa voluntarilor li s-a permis sa poarte haine foarte calduroase.
Al doilea grup a stat in aceleasi conditii meteo, insa voluntarii au purtat doar lenjerie intima.
Un al treilea grup a fost plasat la temperaturi placute. Apoi, tuturor membrilor celor 3 grupuri li s-a pus in nas mucus de la o persoana bolnava. Intr-un final, s-a dovedit ca toti au avut aceleasi simptome, indiferent de temperaturile la care au fost expusi sau hainele pe care le-au purtat.
3. Adevar sau mit? Daca ies afara cu parul ud, am toate sansele sa racesc.
Un studiu realizat pe puscariasii din Texas: acestia au fost expusi la diverse temperaturi si au fost imbracati in cele mai diverse haine, de la foarte groase la subtiri. Unii au fost chiar plasati intr-o cada cu apa rece ca gheata. La final tuturor li s-a pus in nas mucus de la o persoana infectata. Simptomele au fost asemanatoare la toti participantii studiului, indiferent de cat de uzi, reci sau calzi erau.