Nu te lasa doborata de esec: transforma-ti problemele in oportunitati!
Jeff Keller, autorul cartii “Atitudinea este totul”, considera ca a te ineca in suferinta si a-ti plange de mila dupa un esec (fie el sentimental, fie la locul de munca) este cea mai proasta solutie pentru rezolvarea problemelor.
“Dupa un esec, primul impuls este sa te plangi. Este o reactie normala, dar dupa ce primul moment de dezamagire a trecut, trebuie sa faci o alegere: fie te adancesti in suferinta si te gandesti la aspectele negative ale problemei, fie poti descoperi beneficiul sau lectia pe care ti-o ofera problema respectiva”.
In conceptia lui Keller, o problema poate fi chiar si o oportunitate. Acesta da exemplul persoanelor concediate de la locul de munca care si-au deschis ulterior o afacere care s-a transformat intr-un real succes.
“Cand te-ai gandit ultima oara cu atentie la cuvintele pe care le folosesti in fiecare zi?” – te intreaba Keller, care incearca sa te faca sa intelegi ca ceea ce spunem, cuvintele pe care le folosim, ne afecteaza starea de spirit si ne conduc fie catre reusita, fie catre esec.
Daca iti repeti zi de zi ca “Nu sunt in stare sa slabesc”, atunci chiar vei ajunge sa crezi asta si cu siguranta nu vei pierde kilogramele in plus.
Este foarte importanta selectarea cuvintelor pozitive.
Este imposibil sa folosesti mereu cuvinte negative si sa te astpeti sa ai rezultate favorabile.
Cuvintele iti influenteaza starea de spirit.
Intr-o alta carte “Descopera forta din tine”, autorul Anthony Robbins explica modul cum poti sa iti miscorezi intensitatea emotiilor negative.
Poti incerca sa inlocuiesti “Am fost devastata” cu “Am fost trasa inapoi”, “Prefer” in loc de “Urasc”,, in loc de “Sunt hotarata” – “Sunt de neoprit!”. Aceste cuvinte pozitive iti imbunatatesc starea de spirit!
Tu cum raspunzi de obicei la intrebarea "Ce faci?"
Sunt trei tipuri de raspunsuri la aceasta intrebare:
-negative: Prost!, Groaznic!, Sunt obosit! , Mi-e rau!, Nu ma intreba!
-mediocre: Sunt bine, Nu prea rau, Ar putea fi si mai rau, Ca de obicei, Rezist
-pozitive: Super!, Excelent, Grozav!, Fantastic, Sunt in culmea fericirii.
Cand folosim cuvinte negative, ne diminuam energia. Oamenii care folosesc cuvinte mediocre vor avea o atitudine mediocra.
Nimeni nu vrea sa fie inconjurat de oameni negativi, care se simt tot timpul rau si care iti taie elanul si iti strica entuziasmul. Acesti oameni te deprima, nu fi si tu ca ei! Formeaza-ti obiceiul de a raspunde cu cuvinte pozitive si cu entuziasm.
Nu te mai plange: nimanui nu ii pasa de problemele tale!
Tu cum te-ai simti sa fii inconjurat de oameni care se plang non stop, carora nimic nu le convine si care isi plang de mila?
Cel mai frecvent motiv al plangerilor este boala. “Ma doare capul”, “Mi-e rau”, “Ma doare stomacul”, “Mi-e greata”. Sincer, cand auzi pe cineva spunand asa ceva nu ti se strica tot cheful? Parca si tu te simti mai prost.
Keller sugereaza ca nu are rost sa te plangi, pentru ca nu vei reusi decat sa produci iritare: “Sa fim cinstiti! Cu ce te pot eu ajuta ca te dore stomacul? Nu sunt doctor! Du-te la doctor daca ai o problema medicala. De ce imi spui mie toate astea? Daca vei continua sa vorbesti despre durere si disconfortm acestea nu se vor diminua, ci dimpotriva!”
O zi ploioasa nu inseamna o zi ingrozitoare!
O alta tema preferata de plangeri este vremea. Sa fim seriosi, cu ce te afecteaza pe tine ca ploua afara? Cativa stropi pot sa iti strice ziua? In plus, daca incepi sa te lamenezi ca “Vai, ce urat e afara” asta nu va face ca vremea sa se schimbe!
Inconjoara-te de prieteni care gandesc pozitiv. De obicei oamenii care ne inconjoara se impart in doua categorii: toxici si benefici. Citeste despre prietenii toxici si benefici maine pe www.perfecte.ro.